Obwarzanki z cukrowo-cynamonową posypką

0 (0 ocen)

Obwarzanki są idealne na Tłusty Czwartek, ale warto także przygotować je do niedzielnej kawki. Te są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku a nie smażone na głębokim oleju.

Składniki:

  • Składniki:
    300g mąki pszennej,
    15g świeżych drożdży,
    jajko,
    30g margaryny,
    110ml mleka,
    3 łyżeczki cukru.

    Posypka:
    3 łyżki brązowego cukru,
    łyżeczka cukru waniliowego,
    łyżeczka cynamonu,
    2 łyżeczki drobnego cukru,
    odrobina wody,
    jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Obwarzanki Desery

Obwarzanki z cukrowo-cynamonową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić na 10min, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, wbić jajko, dodać zaczyn. Powoli wrabiać zimną, stopioną margarynę. Urabiać ok. 10min. Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Za pomocą kieliszka w krążkach wycinać kółka.
  • 2. Cukry zmieszać z cynamonem i odrobiną wody. Jajko rozkłócić, posmarować nim krążki, następnie posmarować cukrową posypką. Piec ok. 12min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować