GRECKIE OBWARZANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I KRUCHEGO

4.5 (193 ocen)

  • 45 min

Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące.Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę.Wspaniały dodatek do ulubionej kawy.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ciasto francuskie – 1 blat ( ok. 300 g )
    * mąka pszenna – 150 g
    * masło – 80 g
    * cukier puder – 40 g
    * żółtko – 1 szt
    * jajko – 1 szt
    * cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Greckie obwarzanki z ciasta francuskiego i kruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.

    Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.

    Kroiy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.

    Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować