Oponki z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Swój piękny kolor zawdzięczają przecierowi z dyni. Delikatne i puszyste oponki, polecają sie do kawy .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2dag świeżych drożdży
    1/5 kostki masła roślinnego
    3 żółtka
    3 łyżki gęstego przecieru z dyni hokkaido
    125 ml mleka
    4 łyżki cukru

    olej do smażenia
    puder do obtoczenia
    mąa do podsypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oponki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewam . Drożdże kruszę, dodaję po łyżeczce cukru i mąki i zalewam letnim mlekiem. Masło rozpuszczam i studzę. Do miski wkładam żółtka, dodaję cukier, masło i mus dyniowy. Miksuję. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Wyrabiam głądkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objetość. Następnie uderzam je kilka razy, by je odpowietrzyć i rozwałkowuję na gruby placek. Szklanką wycinam kółka, a kieliszkiem robię mniejsze otwory. Smażę na mocno rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuję pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować