bułeczki obwarzane

4.45 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Wszystkie domowe bułeczki są pyszne ale to pobiły każde. Miały tak chrupiącą skórkę, że aż było słychać jak się kruszy. W smaku była jak solone paluszki albo krakowskie obwarzanki. A wszystko to za sprawą tego, że przed pieczeniem bułeczki przez chwilę trzeba obgotować. Zajmuje to trochę więcej czasu ale wierzcie mi, że warto. Pierwsza tura poszła jeszcze gorąca, takie były dobre. Świeże są chrupiące, później skórka robi się miękka ale wilgotne i smaczne są nawet na trzeci dzień.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • półtorej szklanki ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    14 g drożdży
    570 g mąki
    30 g roztopionego masła
    dodatkowo:

    20 g roztopionego masła
    łyżka gruboziarnistej soli
    5 łyżek sody
    woda do gotowania
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Obwarzanki Kanapki

Bułeczki obwarzane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, łyżką mąki i zalać odrobiną wody. Wymieszać i odstawić, żeby rozczyn ruszył. Następnie dodać pozostałą mąkę, wodę i sól. Wyrabiać ciasto a po chwili wlać wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. W dużym rondlu zagotować około dwa litry wody z sodą. Wrzucać po jednej bułeczce i obgotowywać po około pół minuty. Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem, posmarować masłem i posypać solą. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10-15 minut aż będą mocno brązowe. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować