Bajgle (krążki) pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić dołek, wlać olej, miód, delikatnie przemieszać z mąką. Stopniowo dodawać wodę zagniatając elastyczne ciasto. Następnie włożyć je do omączonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie dokładnie 35 minut).
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, którą następnie rozpłaszczyć, zrobić na jej środku dziurkę, którą stopniowo sobie powiększyć tak, by powstał krążek z dziurką w środku.
2.Tak samo postąpić w przypadku pozostałych części ciasta.
Bułeczki poukładać po 4 na blasze (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około 15 minut do napuszenia.
Po tym czasie każdą z nich posmarować jajem, posypać ziarenkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i piec do zezłocenia, około 20 minut.
Komentarze