bajgle (krążki) pszenne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka, doskonałe z dżemem, nutellą lub delikatnym serem, masłem...

  • 60 min

Składniki:

  • 380 gramów mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży instant ( 7 gramów)
    3/4 łyżeczki soli
    250 ml ciepłej wody (takiej w temperaturze ciała)
    1 łyżeczka miodu
    4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
    ulubione ziarenka do posypania (u mnie mak i sezam)
    1 rozbełtane jajo do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Obwarzanki

Bajgle (krążki) pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić dołek, wlać olej, miód, delikatnie przemieszać z mąką. Stopniowo dodawać wodę zagniatając elastyczne ciasto. Następnie włożyć je do omączonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie dokładnie 35 minut).
    Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, którą następnie rozpłaszczyć, zrobić na jej środku dziurkę, którą stopniowo sobie powiększyć tak, by powstał krążek z dziurką w środku.
  • 2. Tak samo postąpić w przypadku pozostałych części ciasta.
    Bułeczki poukładać po 4 na blasze (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około 15 minut do napuszenia.
    Po tym czasie każdą z nich posmarować jajem, posypać ziarenkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i piec do zezłocenia, około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować