Przepis na obwarzanki bez twarogu, czyli karnawałowy przysmak.
Składniki:
½ kg mąki
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
olej do głębokiego smażenia
cukier puder z wanilią do posypania
Obwarzanki bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, większe kółka wykrawać szklanką, a w środku mniejsze np. kieliszkiem. Smażyć na dobrze nagrzanym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze