DROŻDŻOWE OBWARZANKI Z PISTACJAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Okazały się świetne zarówno z dżemem, masłem orzechowym , jak i z szynką oraz serem.

Ciasto jest na tyle uniwersalne w smaku, że śmiało można kombinować!

Spróbujcie i Wy!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    * maka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 30 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 250 ml

    * cukier – 2 łyżki

    * sól - 1 płaska łyżeczka

    * jajko – 1 szt

    + zielone pistacje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe obwarzanki z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy.

    Urywamy po kawałku, wałkujemy w dłoniach, sklejamy po 2 wałki i skręcamy tworząc obwarzanki.

    Odstawiamy na ok. 20 minut.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi pistacjami.

    Pieczemy w 180C na złoto ( ok.10-12 minut ).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować