Uwielbiam je na gorąco, od razu z piekarnika. W wersji mięsnej ze szczypiorkiem i serem świetnie smakują popijane barszczem. Rewelacyjnie nadają się też do koszyka na piknik.
1 godz. 30 min
Składniki:
40szt. małych obwarzanków
0,5l mleka
300g mięsa mielonego (wieprzowe)
1 jajo
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
szczypta ognistej mieszanki przypraw
100g żółtego sera
Nadziewane obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obwarzanki zalać ciepłym mlekiem i pozostawić, by namiękły (ok 40-50 minut). Muszą być miękkie (jakby al dente), ale nie papkowate.
2.Mięso doprawić do smaku, dodać jajo, posiekany czosnek, szczypiorek, wymieszać.
Obwarzanki wyłożyć na blasze. W środek każdego położyć mięsne nadzienie, z wierzchu posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
Komentarze