REKLAMA

Simit - bajgle tureckie

wyświetlono: 3684 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Simit to nic innego jak bajgle tureckie. Przepis na simit jest prosty, a same bajgle pyszne. Po upieczeniu były cudownie chrupiące, a masełko idealnie do nich pasowało. Następnego dnia bajgle lekko zmiękły i fajnie się rozwarstwiały. Można jeść je same, wykorzystać jako bazę do kanapek lub dodatek do sałatek czy zup.

opublikowany: 14.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
    250 g letniej wody
    100 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni na złoto
    Ponadto:
    1/3 szklanki wody
    1 duża łyżka miodu
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski ze szczyptą soli. W letniej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki cukru, dodajemy drożdże. W misce z mąką robimy dołek i przelewamy do niego zaczyn. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 min. aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki lub haka miksera (7-10 min). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na ok. 1,5 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 - 12 równych części (ja ważę całe ciasto na wadze kuchennej, a następnie dzielę przez ilość bajgli jakie chce otrzymać, dzięki temu otrzymuje bajgle równej wielkości). Z każdej części formujemy rękoma wałeczek o długości ok. 70 cm. Wałeczek składamy na pół i zwijamy w świderek. Bajgle odkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną spora ilości mąki. Obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto prawie cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić sezamu, ponieważ taki będzie gorzki i mało smaczny.
  • 4. Miód rozrabiamy z wodą. Wyrośnięte bajgle przed samym pieczeniem smarujemy wodą z miodem i oprószamy sezamem.
  • 5. Bajgle wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25-30 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Simit gotowe!

Notka redakcyjna

Simit – przepis tradycyjny

Tureckie bajgle można podawać na różne sposoby. Jeśli nie przepadacie za sezamem, możecie zastąpić go makiem, grubą solą lub mieszanką pikantnych przypraw. Dobrym pomysłem jest także posypanie simit startym serem żółtym.

Jak serwować simit? Tradycyjnie w Turcji zazwyczaj je się bajgle same, jako rodzaj przekąski. Można podać do nich także herbatę, dżemy i konfitury, pokrojony ser.

Simit – bajgle tureckie

Simit znane są jako bajgle tureckie, ale pojawiają się też w kuchniach innych krajów: Grecji, Bułgarii, Macedonii czy Armenii. Słowo simit pochodzi z języka arabskiego i oznacza biały chleb. Pierwsze bajgle pojawiły się w Turcji już w XVI wieku.

Kształt simit z czymś wam się kojarzy? Tak, macie rację, bajgle tureckie do złudzenia przypominają nasze krakowskie obwarzanki. Podstawowa różnica tkwi jednak w sposobie przygotowywania. Obwarzanki, jak sama nazwa wskazuje, są przed pieczeniem, obwarzane, czyli zanurzane na chwilę w gorącej wodzie. Simit z kolei przed pieczeniem smarujemy wodą z melasą lub miodem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: alaaa alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca.

kategoria: Pieczywo bajgle opublikowany: 03.12.2014 | wyświetlono: 422 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Bajgle tureckie

Można z nich przygotować kanapki ale same też są pyszne.

kategoria: Pieczywo bajgle opublikowany: 22.01.2021 | wyświetlono: 204 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ostra Na Słodko 22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n

Simity - tureckie bajgle

Chrupiące z zewnątrz , delikatne w środku tureckie bajgle

kategoria: Pieczywo bajgle obwarzanki Desery opublikowany: 19.04.2013 | wyświetlono: 547 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Apetyczna babeczka Apetyczna babeczka

SIMIT CZYLI TURECKIE OBWARZANKI

Świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek, a z wykonaniem poradzi sobie każdy!.

kategoria: Przystawki opublikowany: 18.03.2015 | wyświetlono: 443 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: amber294 amber294

Nieziemsko słodkie bajgle tureckie

Przepyszny egzotyczny deser

kategoria: bajgle Desery opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 287 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE