Simit - tureckie bajgle

  • wyświetlono: 1209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam na mojewypieki.com i nieznacznie zmieniłam. Bajgle po upieczeniu były cudownie chrupiące, a masełko idealnie do nich pasowało. Następnego dnia bajgle lekko zmiękły i fajnie się rozwarstwiały.

AnkaFiranka
  • 180min

Składniki

650 g mąki pszennej
250 g letniej wody
100 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni na złoto
Ponadto:
1/3 szklanki wody
1 duża łyżka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Simit - tureckie bajgle

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski ze szczyptą soli. W letniej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki cukru, dodajemy drożdże. W misce z mąką robimy dołek i przelewamy do niego zaczyn. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 min. aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki lub haka miksera (7-10 min). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na ok. 1,5 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 - 12 równych części (ja ważę całe ciasto na wadze kuchennej, a następnie dzielę przez ilość bajgli jakie chce otrzymać, dzięki temu otrzymuje bajgle równej wielkości). Z każdej części formujemy rękoma wałeczek o długości ok. 70 cm. Wałeczek składamy na pół i zwijamy w świderek. Bajgle odkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną spora ilości mąki. Obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto prawie cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić sezamu, ponieważ taki będzie gorzki i mało smaczny.
  • 4. Miód rozrabiamy z wodą. Wyrośnięte bajgle przed samym pieczeniem smarujemy wodą z miodem i oprószamy sezamem.
  • 5. Bajgle wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25-30 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Porady

Jeśli nie przepadacie za sezamem, możecie zastąpić go makiem, grub

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataprecelkibajgleobwarzankiprecle

Komentarze

Podobne przepisy

gotowy chlebek

Dodane przez: rene70

Chlebek Turecki

Pyszny Chlebek Turecki,może być...

Chlebek turecki / bułka turecka

Dodane przez: akrobatka22

Chlebek turecki / bułka turecka

Pachnące, puchate i niezwykle delikatne...

Najlepsze drożdżowe bajgle

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Nalepsze drożdżowe bajgle

Pyszne, puszyste i chrupiące bajgle...

Lavas -  turecki płaski chlebek

Dodane przez: Stare Gary

Lavas - turecki płaski chlebek

Pyszne chlebki tureckie, znakomite...

image-2ba3wtp

Dodane przez: marzencia117

Orkiszowe bajgle

Najlepsze śniadanie na świecie...

Domowe bajgle

Dodane przez: paulisia_elk

Domowe bajgle

Idealne na śniadanie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE