Simit - bajgle tureckie

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.

Simit to nic innego jak bajgle tureckie. Przepis na simit jest prosty, a same bajgle pyszne. Po upieczeniu były cudownie chrupiące, a masełko idealnie do nich pasowało. Następnego dnia bajgle lekko zmiękły i fajnie się rozwarstwiały. Można jeść je same, wykorzystać jako bazę do kanapek lub dodatek do sałatek czy zup.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
    250 g letniej wody
    100 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni na złoto
    Ponadto:
    1/3 szklanki wody
    1 duża łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Simit - bajgle tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski ze szczyptą soli. W letniej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki cukru, dodajemy drożdże. W misce z mąką robimy dołek i przelewamy do niego zaczyn. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 min. aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki lub haka miksera (7-10 min). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na ok. 1,5 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 - 12 równych części (ja ważę całe ciasto na wadze kuchennej, a następnie dzielę przez ilość bajgli jakie chce otrzymać, dzięki temu otrzymuje bajgle równej wielkości). Z każdej części formujemy rękoma wałeczek o długości ok. 70 cm. Wałeczek składamy na pół i zwijamy w świderek. Bajgle odkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną spora ilości mąki. Obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto prawie cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić sezamu, ponieważ taki będzie gorzki i mało smaczny.
  • 4. Miód rozrabiamy z wodą. Wyrośnięte bajgle przed samym pieczeniem smarujemy wodą z miodem i oprószamy sezamem.
  • 5. Bajgle wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 25-30 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Simit gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki

Notka redakcyjna

Simit – przepis tradycyjny

Tureckie bajgle można podawać na różne sposoby. Jeśli nie przepadacie za sezamem, możecie zastąpić go makiem, grubą solą lub mieszanką pikantnych przypraw. Dobrym pomysłem jest także posypanie simit startym serem żółtym.

Jak serwować simit? Tradycyjnie w Turcji zazwyczaj je się bajgle same, jako rodzaj przekąski. Można podać do nich także herbatę, dżemy i konfitury, pokrojony ser.

Simit – bajgle tureckie

Simit znane są jako bajgle tureckie, ale pojawiają się też w kuchniach innych krajów: Grecji, Bułgarii, Macedonii czy Armenii. Słowo simit pochodzi z języka arabskiego i oznacza biały chleb. Pierwsze bajgle pojawiły się w Turcji już w XVI wieku.

Kształt simit z czymś wam się kojarzy? Tak, macie rację, bajgle tureckie do złudzenia przypominają nasze krakowskie obwarzanki. Podstawowa różnica tkwi jednak w sposobie przygotowywania. Obwarzanki, jak sama nazwa wskazuje, są przed pieczeniem, obwarzane, czyli zanurzane na chwilę w gorącej wodzie. Simit z kolei przed pieczeniem smarujemy wodą z melasą lub miodem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować