Krakowskie obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h)
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i chwilę zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Dzielimy ciasto na równe części, z każdej z nich formujemy wałeczki o dł. 40 cm. Wałeczek składamy na pół, łapiemy za końcówki i skręcamy tak, aby powstała nam spirala. Na YouTube można znaleźć filmiki instruktażowe :) Końce zlepiamy, zamykając obwarzanka. Po skończeniu formowania, gotowe precle wrzucamy na wrzącą wodę wymieszaną z sodą i cukrem. Gotujemy z każdej strony po ok. 1 min Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową na wyłożoną papierem blachę. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Mona dodatkowo posypać sezamem lub makiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 15 min do zarumienienia :)
Komentarze