KRAKOWSKIE OBWARZANKI

4.83 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Miękkie w środku z chrupiącą skórką - moja wariacja na temat tradycyjnego krakowskiego wypieku :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 750g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    50 g roztopionego masła bez laktozy
    250 ml ciepłego mleka
    120 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    Dodatkowo:
    2 litry wody
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki sody
    roztrzepane żółtko z łyżką mleka
    sezam, mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.83 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Obwarzanki

Krakowskie obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krakowskie obwarzanki 1. Z drożdży cukru i ciepłej wody robimy rozczyn. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h)
    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i chwilę zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
    Dzielimy ciasto na równe części, z każdej z nich formujemy wałeczki o dł. 40 cm. Wałeczek składamy na pół, łapiemy za końcówki i skręcamy tak, aby powstała nam spirala. Na YouTube można znaleźć filmiki instruktażowe :) Końce zlepiamy, zamykając obwarzanka. Po skończeniu formowania, gotowe precle wrzucamy na wrzącą wodę wymieszaną z sodą i cukrem. Gotujemy z każdej strony po ok. 1 min Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową na wyłożoną papierem blachę. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Mona dodatkowo posypać sezamem lub makiem.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 15 min do zarumienienia :)

    Pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mleko Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować