Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią .
Tym razem postawiłam na obwarzanki z dodatkiem czekoladowej kawy inka o kakao .
Idealne do pracy ,szkoły czy na piknik .
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto :
szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
500 g mąki
100 g roztopionego i zimnego masła
szczypta soli
2 jajka
Dodatkowo :
4-5 łyżek kawy inka czekoladowej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
miękkie masło do smarowania
Drożdżowe obwarzanki z dodatkiem kawy inka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrami .
Odstawić na 15 minut .
Po tym czasie dodać mąkę ,jajka ,sól i roztopione zimne masło .
Zarobić ciasto .
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
2.Podrośnięte ciasto wywalić na stolicę ,zagnieść i podzielić na 10-12 części .
3.W miseczce wymieszać kawę,kakao i cukier .
4.Każda część ciasta rozwałkować ,podarować miękkim masłem ,posypać mieszanka i zwinąć ciasno w rulon .
Naciąć nożem wzdłuż zostawiając od góry kawałek nie naciętego ciasta .
Dwa paski które powstały zaplatamy ze sobą tworząc warkocz .Końcówki zaplatamy ze sobą .
5.Piekarnik nagrzewany do 180 stopni .
Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce .
Komentarze