Drożdżowe obwarzanki z dodatkiem kawy inka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią .
Tym razem postawiłam na obwarzanki z dodatkiem czekoladowej kawy inka o kakao .
Idealne do pracy ,szkoły czy na piknik .

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    szklanka mleka
    50 g świeżych drożdży
    100 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy

    500 g mąki
    100 g roztopionego i zimnego masła
    szczypta soli
    2 jajka

    Dodatkowo :
    4-5 łyżek kawy inka czekoladowej
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    miękkie masło do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe obwarzanki z dodatkiem kawy inka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrami .
    Odstawić na 15 minut .
    Po tym czasie dodać mąkę ,jajka ,sól i roztopione zimne masło .
    Zarobić ciasto .
    Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • 2. Podrośnięte ciasto wywalić na stolicę ,zagnieść i podzielić na 10-12 części .
  • 3. W miseczce wymieszać kawę,kakao i cukier .
  • Drożdżowe obwarzanki z dodatkiem kawy inka 4. Każda część ciasta rozwałkować ,podarować miękkim masłem ,posypać mieszanka i zwinąć ciasno w rulon .
    Naciąć nożem wzdłuż zostawiając od góry kawałek nie naciętego ciasta .
    Dwa paski które powstały zaplatamy ze sobą tworząc warkocz .Końcówki zaplatamy ze sobą .
  • Drożdżowe obwarzanki z dodatkiem kawy inka 5. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni .
    Obwarzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce .

    Pieczemy ok 30-40 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować