Tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 25 szt
Na naleśniki:
5 jaj
2 i 1/2 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 i 1/2 szklanki gorącej wody
3 i 2/3 szklanki mąki
Na farsz:
2 kg kiszonej kapusty
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kg pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
sól i pieprz
Na panierkę
8 jajek
500 g bułki tartej sól i pieprz
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
2.Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać małą ilością wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Do wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry.
3.Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Komentarze