Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej,zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad!
60 min
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
40 dag mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
60 dag kapusty kiszonej z marchewką
40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina)
1 duża cebula
sól himalajska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło
Krokiety mięsne z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki
2.FARSZ:
Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem.
3.Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony.
Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej,
smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.
Komentarze