Krokiety z kapustą kiszoną, pieczarkami i serem żółtym

4.44 (209 ocen)

Nowa odsłona krokietów z kiszoną kapustą i pieczarkami.Dodatek suszonych pomidorów i ziół podkreśla smak farszu a zwykły ser żółty nadaje zaskakującego smaku.Krokiety są nie duże na parę kęsów,panierowane w jajkach z dodatkiem mleka i kwaśnej śmietany co nadaje im delikatności.Najlepsze z barszczem.

Składniki:

  • ( na ok. 30 niedużych krokietów)
    Naleśniki:
    4 jajka
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli i pieprzu

    Farsz:
    1 kg. kiszonej kapusty
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    300 g. tartego sera żółtego
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżka suszonego lubczyku
    sól , pieprz
    2 łyżki masła

    Panierka:
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki śmietany 18%

    olej i smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą kiszoną, pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 1. Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej , zbyt gęste mleka)
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 2. Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie , małe naleśniki( o średnicy ok.20cm) na rumiano z obu stron.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 3. Farsz: Kapustę obgotowujemy , odcedzamy , kroimy.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 4. Cebulę obieramy , siekamy drobno , szklimy na rozgrzanym maśle.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 5. Pieczarki obieramy , kroimy w drobną kostkę , mieszamy z kapustą.
    Do cebuli dokładamy kapustę z pieczarkami smażymy do momentu całkowitego zmięknięcia kapusty co chwila mieszając.
    W między czasie farsz doprawiamy suszonymi pomidorami , lubczykiem oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 6. Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy serem żółtym.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 7. Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 8. Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
  • Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym 9. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować