Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

4.47 (176 ocen)

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą w sam raz do barszczyku nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

  • naleśniki
    1 l mleka
    1 jajko
    4 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 szczypta cukru
    1 duża szczypta soli

    farsz
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg kiszonej kapusty
    2 łyżki majeranku
    1 duża cebula

    dodatkowo
    olej do smażenia
    3-4 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować