Przepisy na jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki są jednym z tych specjałów, które uwielbiają nie tylko dzieci. Połączenie delikatnego ciasta z wyśmienitym smakiem owoców leśnych tworzy mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Gdy na początku czerwca runo leśne zaczyna obradzać w jagody, półki w cukierniach niemal uginają się pod ciężarem świeżych jagodzianek. Warto jednak wiedzieć, że ten pyszny wypiek z łatwością przygotujesz samodzielnie. Jak zrobić domowe jagodzianki? Poniżej zamieszczamy garść praktycznych porad. 

Sprawdzą się jako pyszna przekąska do szkoły lub pracy, wyśmienicie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy i podczas wypraw na łono natury. Wyśmienite, wilgotne jagodzianki to jeden z tych specjałów, które po prostu trzeba skosztować w sezonie letnim. W sprawdzonych cukierniach, bez problemu kupimy wysokiej jakości wypieki, ale jeszcze lepiej smakują bułeczki z jagodami przygotowane w zaciszu własnej kuchni.

Liczba przepisów: 131

Jakie ciasto na jagodzianki?

Tradycyjne jagodzianki przygotujemy z ciasta drożdżowego. Dobrze sprawdzi się też ciasto krucho-drożdżowe, ale jeżeli zależy nam na smaku, jaki pamiętamy z dzieciństwa, warto wybrać pierwszy z wymienionych wariantów.

Do przygotowania tego wypieku użyj mąki typu 500 albo 550. Zanim dodasz drożdże (świeże lub suszone), przygotuj z nich zaczyn. Jeżeli nie masz zbyt dużego doświadczenia w słodkich wypiekach bazujących na cieście drożdżowym, możesz sięgnąć po drożdże instant, które wystarczy tylko zmieszać z pozostałymi składnikami.

Czy jagodzianki można robić z mrożonych jagód?

Kolejny krok to przygotowanie farszu. Wybieramy duże, nieuszkodzone owoce, które  należy obtoczyć w niewielkiej ilości cukru i mąki ziemniaczanej. Po co to robić? Odpowiedź jest prosta – w trakcie pieczenia, z jagód uwolni się sok, a dodatek cukru i mąki sprawi, że płynna część nadzienia ulegnie zagęszczeniu, tworząc zwartą masę. 

Jeżeli wybornym smakiem domowych jagodzianek chcesz cieszyć się nie tylko latem, bez problemu możesz sięgnąć po mrożone owoce, z których przygotujesz tak samo pyszne wypieki. Musisz jednak pamiętać, że przed przygotowaniem nadzienia, jagody trzeba rozmrozić, ocieplić do temperatury pokojowej i osuszyć z wody i soku. 

Czym posmarować jagodzianki?

Nasze domowe jagodzianki już za chwilę będą mogły trafić do piekarnika, ale najpierw warto posmarować ciasto (jego wierzchnią część) roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi, wypiek zyska piękny, złocisty kolor. Gotowe bułeczki z jagodami można udekorować lukrem.

Porady na idealne jagodzianki

Chcesz zrobić doskonałe domowe jagodzianki? O tym nie możesz zapomnieć:

  • zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, koniecznie przesiej mąkę przez sito z drobnymi oczkami, w przeciwnym wypadku w twoim wypieku pojawią się grudki,
  • chcąc przygotować idealne ciasto drożdżowe, trzeba dokładnie pilnować proporcji składników, metoda „na oko” nie sprawdzi się w tym przypadku,
  • gdy już wyrobisz ciasto, daj mu trochę czasu na wyrośnięcie, następnie zagnieć je jeszcze raz, napełnij farszem i odstaw do wyrośnięcia,
  • jeżeli zdecydujesz się użyć drożdży świeżych lub suszonych, musisz zwrócić uwagę na temperaturę zaczynu, bo jeżeli będzie za wysoka lub za niska, ciasto nie wyrośnie,
  • jagodzianki z lukrem to jeden z najpopularniejszych wariantów tego wypieku, ale tak samo dobrze, jak słodka polewa, sprawdzi się cukier puder lub smakowita kruszonka,
  • jeżeli masz ochotę na domowe jagodzianki, ale nie masz w swoich zapasach świeżych ani mrożonych jagód, ciasto drożdżowe możesz nadziać wysokiej jakości dżemem jagodowym.

Na koniec wypada odpowiedzieć na niezwykle istotne pytanie: czemu jagodzianki pękają? Ta nieprzyjemna niespodzianka najczęściej wynika ze zbyt „hojnego” nadziewania ciasta farszem. Oczywiście, jagód nie może być za mało, bo wówczas ich smak zostanie całkowicie stłamszony przez ciasto, ale należy kontrolować ich ilość w wypieku. Do takiej sytuacji może też dojść, gdy nasze jagodzianki nadziejemy małymi i uszkodzonymi owocami. Gdy ciasto pęknie, sok wypłynie na zewnątrz i przypali się. Lepiej tego uniknąć, więc warto poświęcić trochę czasu na przebranie jagód i wyselekcjonowanie tych najbardziej odpowiednich. 

To może cię zainteresować