Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio wszędzie królują jagodzianki, więc i ja stworzyłam własną wersje, tylko u mnie bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami. Wyszły smaczne, delikatne, pysznie nadziane i ta kruszonka. Uwielbiam! Miałam się ograniczyć trochę z wypiekami, ale jak tu sobie dać na wstrzymanie jak sezon jagodowy w pełni. Do moich "jagodzianek" użyłam mrożone jagody, bo takie akurat miałam pod ręką, ale Ty spokojnie możesz użyć świeże. Takie bułeczki będą idealne na deser, do koszyka na piknik, grilla, a może po prostu jak u nas na drugie śniadanie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych - 7 g instant
    50 g kwaśnej śmietany 18 %
    80 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    1 szczypta soli
    200 ml mleka
    50 g miękkiego masła

    Kruszonka

    50 g mąki pszennej
    25 g cukru pudru
    25 g masła
    kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy

    Dodatkowo

    300 g jagód
    3 łyżki cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego - łyżka z czubkiem, budyń w proszku
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp łyżkę cukru, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wsyp resztę cukru i cukier waniliowy, dodaj śmietanę i wbij jajka ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
    Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrabiaj ręką aż powstaną okruszki – kruszonka, odstaw do lodówki.
    Jagody u mnie mrożone, wymieszaj z cukrem i proszkiem budyniowym.
    Ciasto wyrastało u mnie równe 45 minut i już było gotowe.
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, następnie rozpłaszcz w dłoni, do środka wrzuć łyżkę z czubkiem jagód.
    Sklej ciasto tak, aby łączenie ciasta było pod spodem, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 20 minut.
    Przed włożeniem do piekarnika przesmaruj bułeczki pędzelkiem silikonowym z mlekiem.
    Posyp je kruszonką.
    Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 20-25 minut do zarumienienia.
    No cóż u mnie nie zdążyły dobrze ostygnąć, synek krążył i co chwilę się pytał, czy już można jeść, bo ta kruszonka go kusi. Koniec końców jedliśmy jeszcze letnie.
    Bułeczki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Podczas wyrabiania ciasto może być jeszcze klejące, dodaj więcej mąki +-. Ciasto możesz również podzielić na wadze, ucinając kawałki wielkości 60-70 g. Do czasu całkowitego doliczyłam 45 min. wyrastania ciasta. Takie bułeczki możesz nadziać dowolnie, polecam również z musem jabłkowym, czy malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować