Mustikkapiiras czyli fińskie jagodzianki

  • wyświetlono: 868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Fińskie jagodzianki mają kształt drożdżówek. Ich cechą charakterystyczną jest dodanie do ciasta kardamonu oraz rodzynek. Uroku dodaje im cukier perlisty na wierzchu.

Cukiereczek
  • 12 porcje

Składniki

• CIASTO:
• 2 i ½ szklanki mąki,
• 7g drożdży suszonych,
• 1 jajko,
• 1/3 szklanki cukru (70g),
• ½ łyżeczki kardamonu,
• ½ łyżeczki soli,
• ½ szklanki mleka,
• ¼ szklanki ciepłej wody,
• ¼ szklanki rodzynek (około 45g),
• ¼ szklanki miękkiego masła (55g),
• JAGODY:
• 200g jagód,
• 2 łyżki cukru,
• 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• DODATKOWO:
• 1 jajko,
• 1 łyżka mleka,
• Cukier perlisty lub gruboziarnisty,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mustikkapiiras czyli fińskie jagodzianki

  • 11. Suszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie. Odstawiamy je na 5 minut.
    Mąkę mieszamy z solą i kardamonem.
    Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 5 minutach odcedzamy je na sitku i odstawiamy.
    Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Na sam koniec do ciasta dodajemy rodzynki.
  • 22. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 h – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
  • 33. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na bułeczki.
  • 44. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 12 części (po około 67 g każda). Formujemy 12 kulek i układamy je na 2 blaszkach do pieczenia zachowując odstępy. Drożdżowe kulki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
  • 55. Dno szklanki „maczamy” w mące i robimy wgłębienie w bułeczkach prawie do samego dna. We wgłębienie wkładamy porcje jagód.
    Następnie bułki smarujemy jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem perlistym lub gruboziarnistym. Można je dodatkowo posypać także płatkami migdałów.
    Pieczemy w dwóch partiach około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopnia (do zarumienienia).
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rodzynkiJagodykardamonjagodzianki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

Jeżeli jesteście fanami naszych...

Mała piekareczka

Dodane przez: gaia83

Małe kucharzenie - czyli Hania piecze cynamonowe...

Banalnie prosty przepis na ciastka...

Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone na słodko

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocne ciasteczka czyli jajka sadzone...

Kruche, szybkie w przygotowaniu...

cake pops

Dodane przez: majka190382

CAKE POPS CZYLI CIASTECZKA NA PATYCZKACH

Dzieciaki za nimi przepadają, dorośli...

alfajores

Dodane przez: odkuchni

Alfajores czyli Argentyńskie ciastka z Dulce...

Kruche, maślane przekładane masą...

Smalczyki waniliowe

Dodane przez: Di bloguje

Smalczyki waniliowe, czyli kruche ciasteczka...

Smalec nadaje ciastkom kruchości...