Jagodzianki na oleju

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przyszedł czas na jagodzianki. Taka już u nas tradycja, że jak są jagody, to muszą być jagodzianki. Tym razem zrobiłam z olejem, zamiast masła. Bułeczki są pyszne i miękkie nawet na drugi dzień. Z podanych składników wyszło mi 25 bułek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
    1 szklanka cukru
    100 g. drożdży
    1 kg mąki
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek)
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    jagody 400-500 g.
    4-5 łyżek cukru

    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wody
    8-9 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki na oleju 1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać.
    Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami.
    Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Jagodzianki na oleju 2. Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku.
    Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
  • Jagodzianki na oleju 3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło.
    Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek
    i podzielić go na 6-7 kawałków.
  • Jagodzianki na oleju 4. Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem.
    Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
  • Jagodzianki na oleju 5. Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować białkiem.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
  • Jagodzianki na oleju 6. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny.
    Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.

    Przestudzone bułki udekorować lukrem.

Porady

Zamiast lukru, można zrobić kruszonkę. Można też do białka dodać cukier puder i wysmarować bułki przed pieczeniem. Wtedy nie potrzeba już lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować