Jagodzianki

  • wyświetlono: 1867 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Na jagody czekam okrągły rok. A gdy już są najpierw przygotowuję z nich pyszne, mięciutkie, puszyste jagodzianki. Zbieranie jagód w lesie to nasza rodzinna tradycja. Babcia, mama, siostra, wujkowie z dziećmi – wszyscy świetnie się przy tym bawimy.

Cukiereczek

Składniki

• CIASTO:
• 500g mąki + do podsypywania,
• 1 szklanka mleka,
• 1 jajko,
• 100g cukru,
• 1 cukier wanilinowy,
• 100g masła,
• 7g suszonych drożdży,
• Szczypta soli,
• JAGODY:
• 300g jagód,
• 3-4 łyżki cukru,
• DODATKOWO:
• 1 jajko,
• 1 łyżka mleka,
• LUKIER:
• 1,5 łyżki mleka,
• Odrobina aromatu cytrynowego,
• 9 łyżek cukru pudru,

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • Jagodzianki1. Do miski wsypujemy mąką, suche drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było miękkie i elastyczne.
  • Jagodzianki2. Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy szczyptą mąki i odstawiamy do podrośnięcia na 1,5-2h. Miskę nakrywamy ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 16 części (po 60-65g każda).
  • Jagodzianki3. Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed formowaniem jagodzianek, aby nie puściły soku.
  • Jagodzianki4. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środek wykładamy 1 łyżkę jagód z cukrem. Placka zlepiamy dokładnie tak jak pieroga, a następnie formujemy podłużną bułeczkę.
  • Jagodzianki5. Bułeczki układamy na 2 blaszkach z piekarnika. Odstawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły, przykrywamy je ściereczką.
  • Jagodzianki6. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Jagodzianki pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach, aż się ładnie zarumienią. Bułki studzimy.
  • Jagodzianki7. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i aromat cytrynowy, dodajemy stopniowo cukier puder ciągle ucierając. Gotowym lukrem smarujemy jagodzianki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aby lukier stężał.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcidrożdżoweJagodyjagodziankilat

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE