Jagodzianki

4.94 (144 ocen)

Na jagody czekam okrągły rok. A gdy już są najpierw przygotowuję z nich pyszne, mięciutkie, puszyste jagodzianki. Zbieranie jagód w lesie to nasza rodzinna tradycja. Babcia, mama, siostra, wujkowie z dziećmi – wszyscy świetnie się przy tym bawimy.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki + do podsypywania,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 jajko,
    • 100g cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 100g masła,
    • 7g suszonych drożdży,
    • Szczypta soli,
    • JAGODY:
    • 300g jagód,
    • 3-4 łyżki cukru,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka mleka,
    • LUKIER:
    • 1,5 łyżki mleka,
    • Odrobina aromatu cytrynowego,
    • 9 łyżek cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4.94 (144 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Do miski wsypujemy mąką, suche drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby było miękkie i elastyczne.
  • Jagodzianki 2. Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy szczyptą mąki i odstawiamy do podrośnięcia na 1,5-2h. Miskę nakrywamy ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 16 części (po 60-65g każda).
  • Jagodzianki 3. Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed formowaniem jagodzianek, aby nie puściły soku.
  • Jagodzianki 4. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środek wykładamy 1 łyżkę jagód z cukrem. Placka zlepiamy dokładnie tak jak pieroga, a następnie formujemy podłużną bułeczkę.
  • Jagodzianki 5. Bułeczki układamy na 2 blaszkach z piekarnika. Odstawiamy jeszcze na pół godziny, aby podrosły, przykrywamy je ściereczką.
  • Jagodzianki 6. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Jagodzianki pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach, aż się ładnie zarumienią. Bułki studzimy.
  • Jagodzianki 7. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i aromat cytrynowy, dodajemy stopniowo cukier puder ciągle ucierając. Gotowym lukrem smarujemy jagodzianki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, aby lukier stężał.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować