JAGODZIANKI

  • wyświetlono: 871 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wreszcie są jagody!A jak jagody to i jagodzianki.Chwila przygotowań i możemy zajadać pyszne i własnoręcznie zrobione jagodzianki.

duszek
  • 180min

Składniki

Składniki na około 12-15 szt. jagodzianek:

500g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
szklanka mleka
1 jajko
pół szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
6 g cukru waniliowego
pół szklanki wody
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę)
3 łyżki cukru
1 roztrzepane jajko na glazurę

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru
5-6 łyżek wody

Sposób przygotowania przepisu:

JAGODZIANKI

  • składniki jagodzianki1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • drożdże jagodzianki2. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
    Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły.

  • drożdże mąka3. Do miski wsypałam mąkę i sól.
    Wlałam rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać
  • ciasto jagodzianki-mleko4. Wlałam mleko.
  • ciasto jagodzianki jajko5. Wbiłam jajko.
  • ciasto jagodzianki cukier6. Wsypałam cukier i cukier waniliowy.
  • ciasto jagodzianki olej7. Na koniec wlałam olej.
  • ciasto jagodzianki mieszanie8. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce
    na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • ciasto jagodzianki wyrośnięte9. Ciasto po tym czasie pięknie urosło.
  • jagody10. Jagody umyłam. Posłodziłam.
    Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.
  • jagodzianki placki11.
    Wracajmy do ciasta.
    Przez chwilę wyrobiłam je.
    Podzieliłam na 12 części.
    Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki.
    Uformowałam kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut.
    Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm.
  • jagodzianki farsz12. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego.
  • jagodzianki zawijanie13. Zlepiałam placki jak pierogi.
    Podsypywałam mąką i rolowałam.
    Nadawałam im kształt owalnych bułeczek.
  • jagodzianki smarowanie jajkiem14. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut.
    W miseczce roztrzepałam jajko i posmarowałam nim jagodzianki.
  • jagodzianki żółtko15. Pięknie wyglądały.
  • jagodzianki lukier16. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
    Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor.
    Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam.
    Jak lubicie to można polać je lukrem.
    Na talerz wsypałam cukier puder.
    Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam.
    Polałam nim jagodzianki.
  • jagodzianki17. Smacznego!

Porady

Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów.Powinno wyrastać w cieple.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylajagodzianki owoce słodkości ciastka ciasto drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE