REKLAMA

Jagodzianki

wyświetlono: 169 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Niewielkie słodkie bułeczki z dużą ilością jagodowego nadzienia.

opublikowany: 16.07.2012
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE::
    - mąka pszenna typ 650: 600 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - drożdże suche: 7 gramów
    SKŁADNIKI MOKRE::
    - roztrzepane jajko: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 0.25 szklanki
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    NADZIENIE::
    - jagody: 330 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    LUKIER::
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - gorąca woda: 1 łyżka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
  • 2. Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Przygotować nadzienie: jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4. Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do zagłębienia nałożyć łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć jak omlet, zlepić brzegi. Łączeniem kłaść na blacie i wyprostowaną, ale "skuloną wzdłuż" dłonią uformować kształt wrzeciona, zdecydowanie dociskając ciasto do blatu. Gotowe układać na przygotowanej wcześniej blaszce. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdyby w czasie wyrastania z którejś bułeczki zaczęło wypływać nadzienie, należy docisnąć łączenie ciasta.
  • 5. Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
  • 6. Piec ok. 15 minut w temp. 200-220st. (w zależności od piekarnika).
  • 7. Przygotować lukier: podane składniki utrzeć. Gotowym, z pomocą silikonowego pędzelka, posmarować jeszcze ciepłe jagodzianki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Szybkie jagodzianki

Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie czy deser

kategoria: Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 22.08.2017 | wyświetlono: 10055 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: reginazieminska

Jagodzianki

Ciasto drożdżowe i jagód szklanka i upieczona już jagodzianka

kategoria: bułki jagodzianki ciastka opublikowany: 13.07.2019 | wyświetlono: 1049 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem jagodowym świetnie smakują z kubkiem mleka lub z kawą.

kategoria: bułki Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery jajko opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 738 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;)

kategoria: drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 24.06.2019 | wyświetlono: 687 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE