900 g serka Mój ulubiony z Wielunia (w prostokątnych pudełeczkach, nie taki z wiaderka, bo ten z wiaderka to zupełnie inny produkt!)
250 g mascarpone
400 g śmietanki 36%
130 g cukru (ale chyba następnym razem celowałabym w 110-115 g)
6 jajek „L”
Łyżka ekstraktu z wanilii
Pół łyżeczki soli
Ser, mascarpone, śmietankę, cukier, sól i ekstrakt z wanilii zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia, nie ubijać. Jajka dodawać po jednym i po każdym również zmiksować na niskich obrotach. Piec w kąpieli wodnej w 150 stopniach (góra-dół) przez ok. 1h45 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale trząść się po środku (w środku będzie dalej płynny).
Wyjmujemy od razu z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na min. 6h. Dopiero w lodówce sernik się ustabilizuje.
Użytkownik macimz0
w dniu 06.05.2022 13:32 opublikował przepis: