REKLAMA

Maślane bułki z jagodami i kruszonką

wyświetlono: 134 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Sezon jagodowy rozpoczęty, tak więc korzystamy ile się da. Dzisiaj jagodzianki dla początkujących w kuchni, ale nie tylko. Bardzo proste w przygotowaniu, bez robienia zaczynu. Na zachętę z pyszną maślaną kruszonką o delikatnie cytrusowym aromacie. Ja uwielbiam je piec, szczególnie że zostawiają cudowny zapach w kuchni i przywołują myślami fantastyczne wakacje u babci.

opublikowany: 06.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    550 g mąki pszennej
    9 g drożdży instant
    1 szklanka mleka
    5- 6 łyżek cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 szczypty kardamonu

    Wypełnienie
    3/4 szklanki jagód leśnych
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    jajko do smarowania bułek

    Kruszonka:
    150 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    skórka tarta z połowy cytryny lub połowy pomarańczy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy suche drożdże i kardamon, mieszamy.
    Masło roztapiamy z cukrem w rondelku, dolewamy mleko. Płynne składniki powinny być lekko ciepłe. Następnie wlewamy do misy z mąką i drożdżami. Całość zagniatamy przy pomocy robota ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych lub ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy jajka i zarabiamy aż ciasto będzie mieć jednolitą strukturę i będzie odchodzić od brzegów misy.
    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu nakryte ściereczką lnianą lub folią spożywczą.

    W czasie, gdy ciasto rośnie, my zajmujemy się przygotowaniem kruszonki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy starte na tarle lub pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder i skórkę z owocu cytrusowego. Składniki rozcieramy w palcach do połączenia. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.

    Mniej więcej po godzinie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i chwilę zarabiamy. Dzielimy na 9 większych lub 12 mniejszych części z których będziemy lepić bułki. Umyte, osuszone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, wstrząsamy krótko naczyniem z owocami, aby się ładnie oblepiły. Takie owoce nie posklejają się i nie zrobi się z nich papka w trakcie pieczenia.
    Każdy kawałek ciasta lekko naciągamy, w środek nakładamy jagody i sklejamy. Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Bułki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na na około 15 minut do ponownego wyrastania.
    Wyrośnięte bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra- dół, przez około 15 minut do zarumienienia.

Porady

Zanim zaczniemy robić bułeczki, nie zapomnijmy wyjąć jajek odpowiednio wcześnie z lodówki - jeśli tam przechowujemy. Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę może mieć temperaturę pokojową, aby łatwiej było je rozetrzeć i połączyć z resztą składników.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: renataszozda renataszozda

Bułki maślane z kruszonką

Pyszne bułki o niezwykłym aromacie w porównaniu z kupnymi bułkami to niebo a ziemia.

kategoria: Pieczywo Desery opublikowany: 29.01.2014 | wyświetlono: 1051 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE