Jagodzianki twarogowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce łączymy mąkę, suszone droższe, cukier, masło, twaróg, jogurt, jajka, mleko i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Składniki na kruszonkę dokładnie i sprawnie łączymy w misce. Blat podsypujemy mąką i wykładamy na niego wyrośnięte ciasto. Ciasto również posypujemy na wierzchu i cienko wałkujemy. Dużym kubkiem wycinamy kółka jak na pierogi. W misce umieszczamy czyste i suche jagody. Zasypujemy je cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wycięte ciasto rozciągamy w dłoniach i napełniamy dużą ilością jagód. Ciasno zamykamy, formujemy bułki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, stroną zlepienia pod spód. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Bułki obficie posypujemy kruszonką i od razu wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do piękniego zarumienienia, przez około 20-25 minut. Studzimy i zjadamy. Smacznego!
Komentarze