Jagodzianki twarogowe z kruszonką

3.5 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Sezonowy wypiek z delikatnego ciasta drożdżowego, obficie nadziany jagodami i obsypany słodką, maślaną kruszonką.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    320 g mąki pszennej + do wałkowania
    opakowanie suszonych drożdży
    2 małe jajka
    120 g chudego twarogu
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    60 g masła
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    100 ml ciepłego mleka

    Składniki na nadzienie:
    500 g jagód
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    2 łyżki cukru

    Składniki kruszonkę:
    150 g mąki
    100 g cukru pudru
    100 g schłodzonego masła

    Do posmarowania:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

3.5 (8 ocen)

Jagodzianki twarogowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce łączymy mąkę, suszone droższe, cukier, masło, twaróg, jogurt, jajka, mleko i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Składniki na kruszonkę dokładnie i sprawnie łączymy w misce. Blat podsypujemy mąką i wykładamy na niego wyrośnięte ciasto. Ciasto również posypujemy na wierzchu i cienko wałkujemy. Dużym kubkiem wycinamy kółka jak na pierogi. W misce umieszczamy czyste i suche jagody. Zasypujemy je cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wycięte ciasto rozciągamy w dłoniach i napełniamy dużą ilością jagód. Ciasno zamykamy, formujemy bułki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, stroną zlepienia pod spód. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Bułki obficie posypujemy kruszonką i od razu wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do piękniego zarumienienia, przez około 20-25 minut. Studzimy i zjadamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować