Jagodzianki Zosi

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 6 osób

Najlepsze jagodzianki jakie jadlem. nie za słodkie. pycha

  • 1 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Zaczyn
    Ciasto
    Nadzienie
    Kruszonka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki

Jagodzianki zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    • 25g świeżych drożdży
    • 5g cukru (do zaczynu musi być cukier, na erytrytolu nie urośnie)
    • 10g mąki pszennej
    • 50 ml mleka/napoju roślinnego (ja użyłam napoju kokosowego)
    Mleko delikatnie podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące, trudno to dokładnie zdefiniować, ale ja podgrzewam na bardzo małym ogniu i co 20-30 sekund sprawdzam palcem – mleko musi być odczuwalnie ciepłe, czyli kiedy zanurzam palec muszę czuć, że jest cieplejsze niż temperatura ciała, ale nie może parzyć). Do mleka wsypać mąkę, cukier i pokruszone drożdże, chwilę przemieszać, żeby drożdże się lekko rozpuściły (nie muszą się rozpuścić całkowicie, powstaną też pewnie małe grudki z mąki – to normalne). Zaczyn przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ja przygotowuję większe naczynie, w czajniku podgrzewam wodę do 60 st, wstawiam garnuszek z zaczynem, a do większego naczynia wlewam wodę. Przykrywam pokrywką i ściereczką i zostawiam na 15 minut. Jeśli w tym czasie zaczyn nie wyrośnie, to najprawdopodobniej mieliśmy zbyt zimne lub zbyt ciepłe mleko. Trzeba zrobić go wtedy jeszcze raz.

    Ciasto:
    • 1 całe jajko + 1 żółtko (w temperaturze pokojowej – min. 1,5h przed wyjąć z lodówki)
    • 440g mąki pszennej
    • 45g masła
    • 110 ml mleka/napoju roślinnego
    • 4 łyżki erytrytolu (lekko czubate) – można zastąpić cukrem, wtedy trochę mniej
    • szczypta soli
    Mleko delikatnie podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące – jak wyżej). Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać erytrytol, sól, jajko + żółtko, mleko oraz wyrośnięty zaczyn. W rondelku rozpuścić masło i zostawić do wystudzenia, żeby nie było gorące. Wyrobić ciasto (ręcznie lub w robocie kuchennym - końcówka hak). Kiedy składniki będą troszkę, ale nie zupełnie połączone, cienkim strumieniem dolać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, może się delikatnie kleić do rąk. Jeśli wyrabialiśmy ciasto ręcznie, miskę można opruszyć delikatnie mąką i przełożyć do niej ciasto. Jeśli w robocie kuchennym, może zostać w misie robota. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1) można np. wstawić do zatkanego zlewu z ciepłą wodą – trzeba wtedy kontrolować temperaturę wody, bo będzie się wychładzać, więc trzeba dolewać ciepłej co jakiś czas, (2) jeśli mamy thermomixa, to pewnie jest w nim opcja wyrastania ciasta (3) można nagrzać piekarnik do 45st, jak ją osiągnie od razu wyłączyć i wstawić ciasto – nie próbowałam tej metody, więc nie jestem jej 100% pewna.

    Nadzienie:
    • ok. 250-300g konfitury/frużeliny z jagód
    • (w sezonie najlepiej po prostu jagody wymieszane z cukrem/erytrytolem, myślę, że można też wykorzystać mrożone jagody)
    Gdy ciasto wyrośnie, ponownie chwilę wyrobić i podzielić na 12 równych porcji. Położyć na lekko obsypanej mąką stolnicy i przykryć ściereczką. Z każdego kawałka formułujemy w palcach płaski placek, nakładamy nadzienie (kładłam mniej więcej 2 łyżki frużeliny) i sklejamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Kruszonka:
    • 30g mąki pszennej
    • 15g zimnego masła (prosto z lodówki)
    • 20g erytrytolu – można zastąpić cukrem
    • 1 białko jajka (do posmarowania bułeczek)
    Mąkę, erytrytol, masło pokrojone w kostkę wyrobić na kruszonkę (można posiekać drobno nożem, potem wyrobić ręką lub „zmielić” razem w malakserze i potem chwilę wyrobić ręką). Bułki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Kruszonkę leciutko docisnąć do bułeczek, żeby dobrze się przykleiła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st (góra-dół) na 20-25 minut (lepiej nie wydłużać czasu pieczenia, bo ciasto może się przesuszyć).

Porady

 Z nadzieniem możemy dowolnie improwizować. Ja użyłam frużeliny bez cukru, ale oczywiście wyjdzie z każdej. Natomiast dobrze, żeby nie była zbyt płynna, bo może bardziej wypływać z bułeczek podczas pieczenia. Myślę, że sprawdzą się tutaj równie dobrze inne owoce (maliny, truskawki wymieszane z cukrem, jabłka podsmażone z cukrem i cynamonem lub frużeliny z innych owoców). Powinno być też spoko z białym serem (nie próbowałam, ale zakładam że 250g twarogu w kawałku, 1 żółtko + cukier do smaku powinno być git). Ewentualnie jakieś pasty czekoladowe typu Nutella też powinny być ok.  To zabrzmi trochę jak zabobon, ale ciasto drożdżowe lubi spokój i bardzo nie lubi przeciągów. Dlatego (zwłaszcza w czasie wyrastania) nie otwieramy okien, nie trzaskamy drzwiami i się nie kłócimy 😉, nawet nadmierne otwieranie lodówki, jeśli ciasto stoi tuż obok niej, może na nie źle podziałać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować