Maślane jagodzianki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, delikatne maślane bułeczki skrywające słodki sekret z letniego lasu - jagody

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
    350 g bardzo miękkiego masła dobrej jakości, pokrojonego w kostki,
    50 g cukru,
    5 jajek /+ 1 dodatkowe do smarowania bułeczek/,
    1 opakowanie drożdży instant /7g/,
    2 łyżki ciepłej wody,
    szczypta soli,
    szklanka jagód,
    cukier puder do posypania jagód.
    Lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
    + ewentualnie kilka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Desery

Maślane jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Opakowanie drożdży instant rozprowadzamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut w spokojne miejsce.

    2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie.
    Zagniatamy do czasu, aż ciasto zacznie się kleić.
    Dodajemy teraz po dwie kostki masła i gdy tłuszcz połączy się z ciastem – dodajemy kolejną porcję – do wyczerpania masła.
    Ciasto będzie dość rzadkie – to dobrze, takie ma być
    Miskę przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na około 2 godziny.

    3. Ciasto wyrosło? Podwoiło objętość?
    Czas teraz uderzyć je pięścią, a niech sobie nie myśli – ponownie nakryć i schować do lodówki. Niech sobie odpocznie… Do rana!

    4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy/blacie na grubość około 1cm. Wycinamy kwadraty o boku 7cm i lekko rozpłaszczamy ciasto palcami. Na środku każdego kwadracika układamy łyżeczkę jagód i sypiemy troszkę cukru pudru. Zaklejamy boki „w kopertę” – sklejamy dokładnie – inaczej nadzienie wypłynie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem w dół, w odległości około 2cm od siebie. Blachę przykrywamy folia i odstawiamy na około 2h.

    5. Gdy miną 1,5 – 2 godziny, a nasze jagodzianki trochę podrosną, zdejmujemy folię, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
    Pieczemy przez 15 minut – na złotobrązowy kolor. Studzimy na kratce.

    6. Przestudzone bułki pokrywamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Musi być gęsty i mleczny. Można też dodać kilka zmacerowanych jagód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować