500 g mąki pszennej tortowej,
350 g bardzo miękkiego masła dobrej jakości, pokrojonego w kostki,
50 g cukru,
5 jajek /+ 1 dodatkowe do smarowania bułeczek/,
1 opakowanie drożdży instant /7g/,
2 łyżki ciepłej wody,
szczypta soli,
szklanka jagód,
cukier puder do posypania jagód.
Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z cytryny
+ ewentualnie kilka jagód
Maślane jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Opakowanie drożdży instant rozprowadzamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut w spokojne miejsce.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie.
Zagniatamy do czasu, aż ciasto zacznie się kleić.
Dodajemy teraz po dwie kostki masła i gdy tłuszcz połączy się z ciastem – dodajemy kolejną porcję – do wyczerpania masła.
Ciasto będzie dość rzadkie – to dobrze, takie ma być
Miskę przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na około 2 godziny.
3. Ciasto wyrosło? Podwoiło objętość?
Czas teraz uderzyć je pięścią, a niech sobie nie myśli – ponownie nakryć i schować do lodówki. Niech sobie odpocznie… Do rana!
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy/blacie na grubość około 1cm. Wycinamy kwadraty o boku 7cm i lekko rozpłaszczamy ciasto palcami. Na środku każdego kwadracika układamy łyżeczkę jagód i sypiemy troszkę cukru pudru. Zaklejamy boki „w kopertę” – sklejamy dokładnie – inaczej nadzienie wypłynie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem w dół, w odległości około 2cm od siebie. Blachę przykrywamy folia i odstawiamy na około 2h.
5. Gdy miną 1,5 – 2 godziny, a nasze jagodzianki trochę podrosną, zdejmujemy folię, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Pieczemy przez 15 minut – na złotobrązowy kolor. Studzimy na kratce.
6. Przestudzone bułki pokrywamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Musi być gęsty i mleczny. Można też dodać kilka zmacerowanych jagód.
Komentarze