Puszyste jagodzianki z kruszonką

4.25 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka. Idealne na podwieczorek, piknik, poczęstunek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek oleju

    Na kruszonkę:
    5 dag zimnego masła lub margaryny
    5 dag cukru
    10 dag mąki tortowej

    Na nadzienie:
    2 szklanki borówek leśnych ( jagód )
    cukier do smaku
    2 budynie waniliowe

    Dodatkowo:
    1 jajko
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki

Puszyste jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kruszonka. 2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.
  • Nadzienie. 3. Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.
  • Formowanie. 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owoców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.
  • Do pieczenia. 5. Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
  • Pieczenie. 6. Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
  • Gotowe. 7. Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować