REKLAMA

Jagodzianki

wyświetlono: 1049 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ciasto drożdżowe i jagód szklanka
i upieczona już jagodzianka

opublikowany: 13.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kg mąki tortowej
    1/2 litra letniego mleka
    3 żółtka
    1 całe jajko
    Cukier wanilinowy
    3/4 szklanki cukru kryształu
    6 dag drożdży świeżych
    1/2 kostki rozpuszczonego masła (letnie)

    Jagody ok 50 dag
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka mąki pszennej

    1 jajko do smarowania bułeczek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Wykonanie :
    Wykonujemy rozczyn :
    Do 3/4 szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W dużej misce przesiewamy mąkę ( trochę ujmuję do podsypywania ciasta), dodajemy cukry, szczyptę soli i jajka wymieszane z resztą mleka, a następnie wyrośnięty rozczyn i ręką zarabiamy ciasto, podsypując lekko mąką. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy. Można wyrabiać nawet do 20 minut, ale ja to robię krócej , ok 7-10 minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy kawałek i lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykrawamy większą szklanką krążki nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem pudrem i mąką pszenną. (łyżeczka jagód), zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości (bułeczki urosną). Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 0.5 godz. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (ja piekę na termoobiegu). Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 20 - 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem jagodowym świetnie smakują z kubkiem mleka lub z kawą.

kategoria: bułki Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery jajko opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 738 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: karolinajedynak24 karolinajedynak24

Jagodzianki

Jagodzianki kojarzą mi sie z latem I plażą, jednak proponuje zrobić je w domu I poprostu zabrać ze soba.

kategoria: bułki jagodzianki Przekąski opublikowany: 22.07.2019 | wyświetlono: 496 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Szybkie jagodzianki

Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie czy deser

kategoria: Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 22.08.2017 | wyświetlono: 10055 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Agusiowe smakołyki IMG_20190613_095635

Jagodzianki

Pyszne, mięciutkie bułeczki z jagodami. Pozostają miękkie nawet na drugi dzień.

kategoria: bułki jagodzianki Przekąski opublikowany: 19.08.2020 | wyświetlono: 271 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE