1.Wykonanie :
Wykonujemy rozczyn :
Do 3/4 szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W dużej misce przesiewamy mąkę ( trochę ujmuję do podsypywania ciasta), dodajemy cukry, szczyptę soli i jajka wymieszane z resztą mleka, a następnie wyrośnięty rozczyn i ręką zarabiamy ciasto, podsypując lekko mąką. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy. Można wyrabiać nawet do 20 minut, ale ja to robię krócej , ok 7-10 minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub nieco dłużej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy kawałek i lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykrawamy większą szklanką krążki nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem pudrem i mąką pszenną. (łyżeczka jagód), zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości (bułeczki urosną). Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 0.5 godz. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (ja piekę na termoobiegu). Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 20 - 25 min.
Komentarze