Budyniowe jagodzianki

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak - do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam!

Mniam1
  • 16 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ZACZYN:

1 łyżka mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1/4 szklanki mleka

CIASTO DROŻDŻOWE:

3 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 żółtka
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
50 g masła
szczypta soli

ok 500 g borówki amerykańskiej

KRUSZONKA:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowe jagodzianki

  • 1. W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy z mlekiem i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Na budyniu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
  • 2. Przygotować zaczyn rozciągając drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut, aż zaczyn się spieni.

    Mąkę przesiąść, wymieszać z solą, cukrem wanilinowym i połową cukru białego. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Miksując dodawać, przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń. Gładką masę przelać do mąki. Dodać zaczyn i wszystko wymieszać. Wlać rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieść ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale takie odstawiamy do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu, pod bawełnianą ściereczką musi podwoić swoją objętość, koło 1,5 godziny.
  • 3. Gdy ciasto wyrasta, można przygotować kruszonkę. Miękkie masło rozejrzeć z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki.

    Oprószyć stolnicę mąką i wyłożyć na to wyrośnięte ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić nożem na 16 równych części. Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
    Środek naciąć nożem lub nożyczkami. Odrobinę białka wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 15 min, aż się przyrumienią. Studzić na kratce. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkobudyńciasto drożdżowekruszonkaśniadaniedla dziecidrożdzówkijagodziankijagodaborówkaletnie wypieki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Dodane przez: Iwona75

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Ten chlebek robiłam po raz pierwszy,...

Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

Dodane przez: gotowanietoproste

Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste...

Bułeczki wychodzą bardzo puszyste...

"lazania" z chleba tostowego

Dodane przez: klementynka

"lazania" z chleba tostowego

Taka zapiekanka to świetny pomysł...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...

Pizzerinka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pizzerinki Urszulki

Łatwe ,szybkie, a dzieci to najwspanialsi...

chałka żyrafa

Dodane przez: klementynka

chałka żyrafa

Postanowiłam spróbować zrobić naszą...