Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżówki z kruszonką i borówką amerykańską. Wyszły mi idealne. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Polecam. Upieczcie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka


    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek oleju
    ewentualnie ciepłe mleko

    Na nadzienie:
    2 szklanki borówek amerykańskich
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy

    Kruszonka:
    10 dag mąki tortowej
    5 dag cukru
    5 dag zimnego masła

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Jagodzianki

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i utarte jajka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy do ciasta ciepłego mleka. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie po wyrobieniu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki na czas wyrośnięcia ciasta.
  • 4. Nadzienie: Umyte i osuszone borówki rozgniatamy widelcem, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy. Nadzienie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 5. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy większe krążki, mniejszą szklanką, dnem, robimy w krążkach wgłębienie, w to wgłębienie nakładamy nadzienie z borówek i posypujemy kruszonką.
  • 6. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kratce i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować