Jagodzianki z nutą cynamonu i kardamonu

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi czarnymi jagodami. Dzięki dodatkowi szczypty kardamonu i cynamonu smak jagód staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Natomiast dodatek tapioki sprawia, że sok z jagód nie wycieka z bułek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    szklanka cukru
    5 żółtek
    łyżeczka pasty waniliowej
    100 g świeżych drożdży
    200 g miękkiego masła
    4 łyżki śmietanki 36%
    szklanka mleka(ilość mleka zależy od suchości mąki)
    pół szklanki naturalnego kefiru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    2 litry jagód
    3 łyżki tapioki (skrobi manioku)
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    cukier puder do smaku

    Do posmarowania bułeczek jedno żółtko rozmącone z 3 łyżkami mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki

Jagodzianki z nutą cynamonu i kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagodzianki 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką hak wyrabiamy do momentu uzyskania kuli ciasta. Ciasto zdejmujemy z haka. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy ręcznie. Wyrabianie powtarzamy dwukrotnie co 30 minut.
  • jagodzianki 2. Gdy ciasto wyrasta przebieramy jagody i mieszamy z kardamonem, cynamonem i tapioką.
  • jagodzianki 3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki. Oderwany kawałek ciasta formujemy na dłoni w owalny placuszek. Na każdy kładziemy po 2 łyżki jagód i posypujemy cukrem pudrem do smaku(1-2 łyżeczki). Formujemy bułeczki, dokładnie zlepiając spód.
    Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
    Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w 190°C przez około 20-25 minut
    Gorące bułeczki przekładamy na kratkę do przestudzenia.
    Ciepłe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Dodatek tapioki zapobiega wyciekaniu soku i nie zmienia smaku jagód. Cynamon i kardamon "podbija" smak jagód. Ilość cukru zależy od słodkości jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować