Sushi ze śledziem

  • wyświetlono: 549 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowe sushi

Anyzkowo
  • 4 porcje
  • 30min

Składniki

Składniki :
150g ryżu do sushi,
1 opakowanie Matiasów Seko,
1/2 sałaty dębolistnej, ( lub ulubiona )
marynowany imbir,
ogórek kiszony,
1/2 awokado,
4 listki alg morskich,
2 łyżeczki octu ryżowego,
szczypta soli,
szczypta cukru,
do podania : wasabi, marynowany imbir, sos sojowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi ze śledziem

  • suhi1. Przygotowanie :

    Przesyp ryż na sitko. Zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp sól i cukier. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj. Ogórki oraz awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie plasterki. Matiasa przetnij na pół. Płat alg morskich połóż na macie bambusowej owiniętą folią. Ułóż ryż na długości dociskając. Z brzegu ryżu nałóż sałatę, ogórek i awokado. Na górę połóż matiasa oraz marynowany imbir. Całość zwiń mocno naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Sushi podziel na porcje. Podawaj z wasbi, sosem sojowym oraz imbirem marynowanym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżśledziesushi

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki ze śledziem

Dodane przez: beatkaa153

Babeczki ze śledziem

Śledzik podany inaczej

Ziemniaczany suflet ze śledziem

Dodane przez: Gregorhspeed

Ziemniaczany suflet ze śledziem

Kuchnia kaszubska

Sushi

Dodane przez: paulisia_elk

Sushi

Sushi wcale nie jest takie trudne...

Dodane przez: PolskaGotuje

Talarki ze śledziem

Śledziowe przysmaki na jabuszku.

sushi

Dodane przez: marysiaz

sushi

Idealne na przekąskę przy spotkaniach...

Sushi

Dodane przez: larua

Sushi

Japońskie danie w kilka minut

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.