Sushi z tuńczykiem, papryką i ogórkiem

4.47 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 220g ryżu do sushi
    250ml wody
    1/4 łyżeczki soli

    Zaprawa do ryżu:
    6 łyżek octu ryżowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatki do środka:
    3 arkusze nori
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 czerwonej papryki
    1 żółtej papryki
    1 zielony ogórek
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi Przekąski

Sushi z tuńczykiem, papryką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski.
  • 2. Ryż wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić, ryż przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
  • 3. Zaprawa do ryżu:
    Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu, całość dokładnie wymieszać i zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć tuńczyka, papryki i ogórka. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
  • 5. Gotowe rolki kroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
  • 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Papryka Ryż Tuńczyk Nori

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować