RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

  • wyświetlono: 415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe risotto.

Maria da leccarsi le dita
  • 30min

Składniki

400 g ryżu do risotto
300 g dyni
ok. 2 l bulionu warzywnego
1 mała cebulka
2 łyżki startego sera typu Parmezan
50 ml słodkiej śmietany
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
świeża szałwia (ewentualnie suszona)
sól
piprz 
gałka muszkatołowa
natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • image-1ihhlp32. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulkę, 2 listki szałwi drobno pokrojona dynię i trochę soli. Duś pod przykryciem przez ok.5 min.Dodaj ryż podsmaż przez chwilę z dynią.
  • image-1ss2l0m3. Zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając. Na 2 min przed końcem gotowania dodaj śmietanę.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 4. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posyp odrobina natki z pietruszki.
    Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli chesz, żeby Twoje risotto było jeszcze bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej dyniowe i pomarańczowe, najpierw podsmaż dynię (do miękkości), połowę zmiksuj, a połowę zostaw w całości. Na patelni gdzie była smażona dynia dodaj odrobinę oliwy, upraż ryż i postępuj zgodnie z przepisem. Pod koniec gotwania dodaj pure i kawałeczki dyni. W tej wersji można zrezygnować ze śmiatany, bo kremowej konsystencji nada zmiksowana dynia.
W ten sposób można przygotować risotto jeśli masz zapasy pure w słoiku lub mrożone. Ja często tak robię. Polecam jest jeszcze szybciej.

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataDyniarisottoDietetyczny obiadkuchnia wloska

Komentarze

Podobne przepisy

risotto z dynią

Dodane przez: aczp1

Risotto z dynią

Szybkie danie z patelni. Ryż i...

image-1glunxm

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con...

Czy jest bardziej jesienne danie...

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

Dodane przez: Ola1984

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

Pyszne, kremowe risotto z dynią...

Risotto

Dodane przez: Ola Czubak

Risotto z dynią i cukinią

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty!...

RISOTTO z SZAFRANEM (RISOTTO alla MILANESE)

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z SZAFRANEM po MEDIOLAŃSKU (RISOTTO...

Klasyk kuchni włoskiej. Bardzo...

Risotto z dynią i kurczakiem

Dodane przez: tanitalerz

Risotto z dynią i kurczakiem

Prowadzę z przyjaciółka bloga kulinarnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE