BURACZANE SUSHI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Z buraka, kaszy i łososia można wyczarować domowe sushi ;)Wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Przygotowane na domową imprezę w japońskim stylu mile zaskoczy wszystkich gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 jak największy ugotowany burak
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    ok. 100 g wędzonego łososia w plastrach

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    roszponka lub rukola

    Składniki robocze:
    natka pietruszki
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    sól
    oliwa z oliwek

    Dekoracja:
    roszponka lub rukola
    ćwiatki cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi Buraczki

Buraczane sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BURACZANE SUSHI 1. Buraka ugotować i obrać ze skórki. Wystudzić, pokroić w jak najcieńsze plasterki, a następnie na przeźroczystej folii spożywczej ułożyć w 3 rzędach (tak żeby plasterki na siebie lekko zachodził).
  • BURACZANE SUSHI 2. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja moją gotowałam przez ok. 20 min. w jednej szklance posolonej wody. Ugotowaną kaszę wymieszać z łyżką oliwy, doprawić solą i wystudzić. Posiekać natkę pietruszki i wymieszać z kaszą, a następnie rozłożyć na plasterkach buraka, delikatnie dociskając.
  • BURACZANE SUSHI 3. Następnie na kaszy rozłożyć łososia.
  • BURACZANE SUSHI 4. Wzdłyż rozłożyć roszponkę lub rukolę.
  • BURACZANE SUSHI 5. Teraz całość (razem z folią) zwinąć ściśle w rulon i włożyć do lodówki na min. 1 godz. Najlepiej na całą noc, wtedy kasza zabarwi i di na czerwono i efekt końcowy będzie ładniejszy.
  • 6. Schłodzony rulon, odwinąć z folii i pokroić w plastry (ok. 4 cm ). Rozłożyć na talerzu, udekorować roszponką , całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić do smaku. Udekorowować startą skórka z cytryny i ćwiartkami cytryny.

Porady

Buraka łatwiej będzie pokroić na cieniutkie plasterki jeśli włożysz go 2 godziny przed krojeniem do zamrażarki. Zetrzeć tylko żółtą cześć skórki z cytryny, biała jest gorzka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować