REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Dania warzywne

Dania warzywne to podstawa zdrowej diety, chroniącej przed chorobami przewlekłymi i zapobiegającej otyłości. Wiele osób postrzega jednak dietę opartą na produktach roślinnych jako niesmaczną, monotonną, niedoborową i wiążącą się ze sporymi wyrzeczeniami. W rzeczywistości potrawy z warzyw mogą być pyszne, sycące i dostarczające wielu niezbędnych składników odżywczych. Aby czerpać ze spożywania warzyw jak najwięcej korzyści, należy w odpowiedni sposób je łączyć. Potrawy warzywne będą pyszne, jeżeli stosujemy różnorodne przyprawy.

liczba przepisów: 56998
Dodane przez: capri capri

Torcik dyniowy z kiwi

Kolorowe i orzeźwiające połączenie waniliowego sernika w obłędnym kolorze z owocami i kremem śmietanowym.

kategoria: serniki Desery galaretki opublikowany: 29.10.2015 | wyświetlono: 27984 Książki kucharskie: 47 | Polecenia: 0

Jak łączyć warzywa? 

Dania z warzyw powinny być łączone w taki sposób, aby neutralizować niekorzystne działanie zawartych w nich substancji. Przede wszystkim nie należy spożywać w jednym posiłku ogórka z innymi warzywami, które są bogatym źródłem witaminy C. Zalicza się do nich m.in. pomidora, paprykę, brukselkę, kalafiora, kalarepę, kapustę czy jarmuż. Takie połączenie jest niekorzystne z powodu zawartości w ogórku sporych ilości askorbinazy, enzymu utleniającego kwas askorbinowy (witaminę C).

Nie powinno się również łączyć w jednym daniu takich warzyw jak brokuły, brukselka czy kapusta z produktami bogatymi w jod, takimi jak ryby morskie czy owoce morza. Rośliny kapustne powodują bowiem gorsze przyswajanie tego cennego pierwiastka, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczycy.  

Przepisy na dania z warzyw nie powinny również zalecać łączenia warzyw wysokobiałkowych z tłuszczem. Są to zwłaszcza rośliny strączkowe, takie jak np. fasola, fasolka szparagowa, bób, ciecierzyca czy soczewica. Ich połączenie z tłuszczem mogłoby sprawić, że potrawa stałaby się zbyt kaloryczna. Zarazem dodanie tłuszczu spowoduje, że organizm będzie miał problem ze strawieniem białka. 

Potrawy z warzyw dobrze jest łączyć z produktami o działaniu kwasotwórczym, takimi jak np. kasze czy mięsoDzięki temu możemy przeciwdziałać ryzyku zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ponieważ większość warzyw posiada właściwości alkalizujące. Działanie kwasotwórcze może być więc zneutralizowane. Warto również pamiętać o tym, aby łączyć z tłuszczem warzywa zawierające spore ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), co pozwoli na ich lepsze przyswojenie przez organizm. 

Pomysły na dania warzywne

Przepisy na dania z warzyw są na tyle różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet dania z samych warzyw mogą być wyśmienite w smaku, jeżeli odpowiednio je doprawimy. Pomysłem na prosty i szybki w przygotowaniu posiłek roślinny może być sałatka makaronowa z cukinią i selerem naciowym. Składa się ona jedynie z 3 składników, a jej smak podkreśla kolendra oraz sos chili z limonką. Jest to pyszna przekąska na imprezę. 

Jeżeli niekoniecznie interesują nas dania tylko z warzyw, wtedy warto sięgnąć po przepis na pieczony omlet pełen warzyw. Jest to syty posiłek, stanowiący połączenia startego żółtego sera, jogurtu, a także czerwonej papryki, cukinii, rukoli i rzodkiewki. Dzięki tak dużej ilości produktów roślinnych, otrzymujemy wielobarwną potrawą, która przyciąga swoim wyglądem. 

Jeżeli mamy ochotę na potrawy z warzyw na ciepło, wtedy idealne okażą się tosty z serem żółtym i cukinią. Nadają się one świetnie na śniadanie, kolację, do filmu czy na imprezę. Przekąska ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Wewnątrz znajdują się kawałki młodej cukinii, żółtego sera oraz szynki. 

Dania warzywne świetne smakują również w wersji na ostro. Świetnym tego przykładem są placki dyniowo-marchwiowe z warzywami. Tajemnicą smaku tej potrawy jest zastosowanie takich przypraw jak pieprz, kurkuma, rozmaryn i imbir, a także sosu curry.

Przyprawy do dań warzywnych 

Warzywne przepisy często zalecają dodanie do potrawy różnorodnych przypraw. Pozwalają one uzyskać pyszny smak i aromat, a także sprawiają, że potrawy stają się mniej ciężkostrawne. Poza tym przyprawy są pełne korzystnych dla zdrowia antyoksydantów, których regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia oraz pozwala przeciwdziałać nowotworom.

Dania warzywne świetnie komponują się z takimi przyprawami jak np. oregano, bazylia, kolendra, imbir, curry, pieprz roślinny, majeranek czy czosnek.