Sushi z tykwą

4.49 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
    250 g ryżu do sushi

    sos do ryżu:
    3,5 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli

    dodatki:
    100 g łososia wędzonego
    100 g duszonej tykwy
    1 ogórek
    6 paluszków surimi
    kilka filecików anchois
    serek typu philadelphia
    1/2 awokado
    biały i czarny sezam

    do podania:
    sos teryiaki i sos sojowy
    marynowany imbir
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi z tykwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.

    Maki: Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu rozsmarować serek, na to ułożyć plasterki łososia, paski tywky i ogórka. Zwinąć przy pomocy maty.

    Uramaki: Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż,posypać ziarnami sezamu, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki. Podobnie postępujemy przygotowując uramaki z awokado, z tym że rolkę zwijamy, na niej układamy cienkie plasterki awokado i zawijamy w folię dociskając awokado do ryżu. Kroimy w folii i dopiero pojedyncze krążki rozwijamy.

    Z arkusza nori przeciętego na pół przygotowałam 2 cienkie rolki uramaków, jeden z anchois drugi z tykwą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Nori Surimi (paluszki krabowe)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować