REKLAMA

Pilaw z mięsem baranim

wyświetlono: 676 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ten przepis jest z rodzinnej ksiegi:-)Gotowała pilaw moja babcia,potem mama,a teraz ja:-)Smakuje naprawde wybornie!Można baranie mięso zastąpić wieprzowiną,ale w oryginalnej wersji jest najlepsze!

opublikowany: 05.01.2011
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso baranie: 750 gramów
    - ryż krótkoziarnisty: 250 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - przecieru pomidorowego: 2 łyżki
    - kostka bulionu warzywnego: 1 sztuka
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 łyżeczka
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól .pieprz, papryka ostra: 3 szczypty
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mięso: umyć,osuszyć,pokroić w kostkę,nie zbyt małą,ani duża,posypać przyprawami(kurkumą,kardamonem,papryką ostrą,pieprzem i solą ) - wstawić do lodówki na 25min.,by sie zamarynowało.
    W tym czasie umyć ryż pod bieżącą wodą,potem zalać go wodą w garnku,dodać kostkę bulionową i zagotować,pogotować 5min.odcedzić nadmiar wody,by ryż był suchy i sypki!
  • Pilaw z mięsem baranim 2. W rynniku rozgrzac olej,wrzucić zamarynowane mieso i podsmażyć na ostrym ogniu,ciągle mieszając ok.5min,by mięso zazłociło się.Następnie włożyć oczyszczona i pokrojoną w pióra cebulke,podsmażyć na wolnym ogniu.Podlać mięso 100ml wody i dodać przecier - wymieszać i dusić pod przykryciem 20min.Pod koniec duszenia włożyć pokrojony w plasterki czosnek,doprawić do smaku i wyłączyć.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 160C.Do mięsa włożyć ryż,dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się,podlać 100ml wody(by danie nie wyschło) i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec pod przykryciem 15min.
    Wykładać porcje pilawu na talerze,posypać natką pietruszki i odrazu podawać.
    SMACZNEGO!!!

Notka redakcyjna

PP_02-2017
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

PILAW

Pyszne, aromatyczne danie wywodzące się z kuchni uzbeckiej (płow). Rodzaj zapiekanki mięsno - ryżowej.

kategoria: Dania główne Zapiekanki pilaw opublikowany: 09.05.2013 | wyświetlono: 3079 Książki kucharskie: 27 | Polecenia: 0
Dodane przez: i love food i love food

Wegetariański pilaw

Wegetariańska wersja klasycznego przepisu.

kategoria: Dania główne pilaw opublikowany: 05.11.2015 | wyświetlono: 1207 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE