Risotto z pieczarkami i bakłażanem

3.4 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Risotto z pieczarkami i bakłażanem to pyszne i aromatyczne danie, które można w dowolny sposób modyfikować. Ważne aby użyć odpowiedniego gatunku ryżu – ja zawsze używam arborio. Do swojego risotto dodatkowo dodałam czarne oliwki, cebulkę i marchewkę. Oczywiście nie można zapomnieć o białym winie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦200 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
    ◦1 cebula
    ◦½ bakłażana
    ◦1 marchewka
    ◦150 g pieczarek
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦40 g czarnych oliwek
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦150 ml białego wytrawnego wina
    ◦500 ml bulionu warzywnego
    ◦1-2 łyżki oliwy z oliwek
    ◦2 łyżki masła
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczarkami i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z pieczarkami i bakłażanem 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i marchewkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki, bakłażana pokrojonego w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do warzyw wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut).
  • Risotto z pieczarkami i bakłażanem 2. Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub grzybową).
    Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut.
  • Risotto z pieczarkami i bakłażanem
3. Po tym czasie dodajemy oliwki, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy nasze risotto i zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął resztę płynów.

    Risotto z pieczarkami i bakłażanem podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować