Risotto z marchewką w boczku

  • wyświetlono: 645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Niesamowicie pyszna przystawka lub jak kto woli danie główne. Tak podane risotto z pewnością będzie wszystkim smakowało:). Rożki z boczku są nie tylko jadalne, ciekawie się prezentują, ale również pysznie komponują się ze smakiem risotta!

Jaga85
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki na 3 porcje:
Składniki podstawowe:
• 80 g ryżu arborio,
• Ok 6 pieczarek,
• 1 marchew
Składniki dodatkowy:
• 9 długich plasterków boczku wędzonego (około 250 gram),
Składniki robocze:
• Olej do smażenie,
• 0,5 małej cebuli,
• 2 łyżki tartego sera żółtego,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Sól do smaku,
• 0,5 kostki rosołowej,
• Około 1,5 szklanki wody,
• Kurkuma,
• 1 ząbek czosnku,
Dekoracja:
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Pomidorki koktajlowe do dekoracji
Dodatkowo:
• 3 waflowe rożki do lodów do uformowania,
• Folia spożywcza do obtoczenia rożków

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z marchewką w boczku

  • przygotowanie foremek1. Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki.
  • owijanie2. Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku.
    Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć.
  • studzenie3. Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie przygotowujemy risotto.
  • smażenie pieczarek4. RISOTTO:
    Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie.
  • dodanie marchewki5. Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty.
  • dodanie ryżu6. Następnie dodajemy ryż.
  • podlewanie wodą7. Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki.

    Rożki dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
KH_04-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiprzystawkaboczekmarchewkarisottokonkurs_kreatywny8

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi w boczku

Dodane przez: Tyna

Szparagi w mundurkach z boczku

Szparagi owinięte boczkiem nadają...

Szparagi w boczku

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Szparagi w boczku

Szparagi w boczku to świetna propozycja...

image-16ulu94

Dodane przez: jmjustys24

Rolada z boczku

Rolada z boczku, z frankfurterkami...

pyszne :)

Dodane przez: beciiaaa

Jajko zapiekane w boczku z pieczarkami i...

Jajko i boczek to dość popularna...

Grillowane szparagi w boczku

Dodane przez: Kloruś

Grillowane szparagi w boczku

Zamiast klasycznej kiełbasy czy...

Rolada z boczku z papryką pieczona w piwie

Dodane przez: juchab

Rolada z boczku z papryką pieczona w piwie

Miękka i bardzo aromatyczna rolada....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE