Sushi hosomaki

4.5 (181 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Sushi hosomaki to rulony ryżu z małą ilością składników owinięte algami morskimi i pokrojone na krążki ok 1 cm. Ja swoje zrobiłam również z surimi i papryką, żeby było kolorowo. Do maczania podałam sos sojowy, wasabi i sos słodko pikantny. Zrobiłam je na rodzinne spotkanie, wszystkim smakowało.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • porcja na 6 osób:
    opakowanie ryżu do sushi ok 500g (np. blue dragon)
    1 ogórek szklarniowy
    pół papryki czerwonej
    50g łososia wędzonego
    opakowanie paluszków surimi
    6 płatów alg morskich nori
    majonez

    Dodatkowo:
    sos sojowy
    wasabi
    lub jakiś inny ulubiony sos do maczania

    mata bambusowa do zwijania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Sushi hosomaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sushi hosomaki 1. Ryż do sushi ugotować wg przepisu na opakowaniu (ja nie hartowałam go octem) wystudzić. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Paprykę umyć, pokroić na cieniutkie paseczki, paluszki surimi również pokroić na 4 części w słupki.
  • Sushi hosomaki 2. Na bambusowej macie rozłożyć płat alg, warstwę ryżu, posmarować cienko majonezem i układać pozostałe składniki wg upodobań np ogórek i łosoś, papryka i surimi itp. Za pomocą maty zwijać rulony. Czynność powtarzać do skończenia składników. Przed krojeniem sushi najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na 1 cm krążki. Podawać s sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Nori

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować