Meksykańskie pęczotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy je w małą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę.
2.Gdy cebula się zeszkli dodajemy pęczaki smażmy ciągle mieszając około 1 minuty.
3.Następnie dodajemy mięso z indyka i smażymy razem około 5 minut. W między czasie dodajemy oregano, kmin i wszystkie rodzaje papryk w proszku.
4.Wlewamy wino i zagotowujemy. Gdy wino zredukuje się o połowę wlewamy bulion. Danie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
5.Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy. Gotujemy razem jeszcze 15-25 minut do momentu aż kasza będzie miękka. Gdyby sos stał się za gęsty, a kasza będzie jeszcze twardawa, to podlewamy dodatkowo bulionem lub wodą.
6.Potrawę co jakiś czas mieszamy. Około 10 minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.
Danie podajemy z dodatkiem świeżego awokado oraz posypane żółtym serem i posiekanym drobno szczypiorkiem.
Życzę smacznego
Komentarze