Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami

4.2 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie danie posmakuje mięsożercą z przemyconymi warzywami . Kluseczki to smaczny, szybki w przygotowaniu dodatek. Całość znika z talerzy w oka mgnieniu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski :
    3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    3/4 szklanki mleka
    2 szczypty soli
    Gulasz :
    5 plastrów schabu wieprzowego surowego
    około 4-5 łyżek oleju
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 cukinia mała - około 20 cm długości
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    6 średnich pieczarek
    700 ml przecieru pomidorowego
    1 szklanki wody
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    zielenina do posypania - u mnie bazylia
Wystaw ocenę:

4.2 (20 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Gulasz

Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami 1. Do mąki dodaję mleko , jajka , sól , miksuję na jednolitą masę . Łyżkę maczam we wrzątku , nabieram łyżką porcje ciasta i wrzucam na wrzącą wodę , od czasu do czasu mieszam by kluski nie przywarły do dna i nie posklejały się. Kluski doprowadzam do zagotowania i gotuję około 2 minuty, wylewam na cedzak, odsączam.
  • Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami 2. Na oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę , osypane przyprawą do mięs mięso , podsmażam na rumiano , dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , podlewam wodą , duszę około 20 minut. Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę , mieszam , duszę około 5 minut , dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię , mieszam , duszę około 2 - 3 minuty. Do całości dodaję przecier pomidorowy , doprawiam harissą, czubrycą , solą i pieprzem , chwilę duszę . Gulasz podaję z kluseczkami , osypuję zieleniną.

Porady

Gulasz możemy podać z pieczywem czy ugotowaną dowolną kaszą na sypko. Kluseczki doskonale smakują z pomidorową czy zupą grzybową, a także podsmażane na masełku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pieczarki Schab Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować