Bigos z kiszonej kapusty z miodem

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

Bigos z dużą ilością mięsa i wędlin oraz suszonych grzybów. Bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi rozgniecionych jagód jałowca i sporej ilości miodu.

portret
  • 8 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1 kg odciśniętej kapusty kiszonej
500 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka lub łopatka)
250 g boczku wędzonego parzonego
250 g kiełbasy polskiej wędzonej
1 duża cebula
10 g suszonych grzybów
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy typu wegeta natur (bez konserwantów i wzmacniaczy smaku)
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
5 ziaren jałowca
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej lub pieprzu ziołowego
3-4 łyżki miodu
pieprz mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos z kiszonej kapusty z miodem

  • 1. Zagotowujemy 2 szklanki wody, wkładamy do niej kiełbasę i parzymy na małym ogniu ok. 10 minut. Kiełbasę wyjmujemy, studzimy, kroimy w plasterki. Wywar zachowujemy.
    Grzyby płuczemy, zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na ok. 1 godzinę do namoczenia. następnie grzyby osączamy i kroimy na mniejsze kawałki, wodę zachowujemy.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, przyprawiamy 1 łyżeczką wegety natur, podlewamy 1/2 szklanki wywaru z parzenia kiełbasy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
    Boczek kroimy w słupki, smażymy na 1 łyżce oleju, kiedy zaczyna się rumienić, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia cebuli.
  • 3. Do dużego garnka wkładamy odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją lekko przepłukać), wlewamy pozostały wywar z parzenia kiełbasy i wodę, w której moczyły się grzyby, gotujemy prawie do miękkości.
    Wkładamy grzyby, mięso wraz z sosem, boczek z cebulą i kiełbasę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i rozgniecione jagody jałowca. Gotujemy do miękkości kapusty.
  • 4. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i miód. Miód najlepiej dodawać stopniowo, sprawdzając smak bigosu. Jego ilość zależy od kwaśności kapusty, w smaku powinien być wyczuwalny. Doprawiamy mielonym pieprzem do smaku. Bigos podajemy na drugi dzień, po podgrzaniu.

Porady

Bigos to tradycyjna potrawa polskiej kuchni, najbardziej popularna późną jesienią i zimą. Zwykle przygotowywałam bigos z kapusty kiszonej i świeżej i dodawałam powidła lub śliwki suszone. Tym razem postawiłam na wersję bardziej popularną - z samej kapusty kiszonej, ale kwaśny smak zrównoważyłam dodatkiem miodu. Bigos jest bogaty w dodatki mięsne (mięsa i wędlin jest tyle samo, co kapusty), bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku za sprawą grzybów suszonych i jałowca oraz miodu, który jest wyraźnie wyczuwalny.
Bigos można przechowywać przez kilka dni w lodówce, ale jeśli chcemy przechować go przez dłuższy czas, to polecam zamrożenie go (tak przechowywano bigos w dawnych czasach, kiedy zimą panowały tęgie mrozy).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustamiódsuszone grzybybigosjałowiecświąteczny bigosbigos z kiszonej kapustybigos na bogatobigos z mięsemdomowe przysmakibigos z miodem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0at1lid

Dodane przez: lenab

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami

Bigos jak u mamy;-)

Bigos z białej i kiszonej kapusty

Dodane przez: kuchenny świat

Bigos z białej i kiszonej kapusty

Zapraszam na moją wersje bigosu....

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Dodane przez: gotowaniepomojemu.pl

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Bigos z kapusty białej i kiszonej...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: nataliaa92

Bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę uważam za...

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Dodane przez: kuchenny świat

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Zapraszam na smaczny, rozgrzewający...

Bigos "pekiński"

Dodane przez: Cukiereczek

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej przypomina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE