Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej
    2 duże cukinie
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    400g mięsa mielonego z szynki
    200g mięsa mielonego z kurczaka
    1 jajko
    3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    olej
    masło do wysmarowania formy
    sól
    pieprz

    Sos pieczarkowy:
    300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny
    350g pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki masła
    80g żółtego sera
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • 2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić
    do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę
    z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 4. Sos pieczarkowy:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć aż będą dobre. Po tym czasie dodać śmietankę i smażyć aż do zredukowania i uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 5. Ciepły sos wlać pomiędzy pulpeciki, uważając aby nie zalać powierzchni pulpecików. Sos posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-45minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować