Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

  • wyświetlono: 1802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Ewelina Marcin
  • 14 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

200g kaszy jęczmiennej
2 duże cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
400g mięsa mielonego z szynki
200g mięsa mielonego z kurczaka
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki bułki tartej
olej
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz

Sos pieczarkowy:
300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny
350g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
80g żółtego sera
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

  • 1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • 2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić
    do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę
    z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym4. Sos pieczarkowy:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć aż będą dobre. Po tym czasie dodać śmietankę i smażyć aż do zredukowania i uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym5. Ciepły sos wlać pomiędzy pulpeciki, uważając aby nie zalać powierzchni pulpecików. Sos posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-45minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowepieczarkimięso mieloneczosnekkasza jęczmiennaCukiniacannellonipulpecikiobiadsos pieczarkowydanieszybkieobiadoweprzepis_miesiąca1000danie w jednym naczyniunatak z pietruszki

Komentarze

Podobne przepisy

cannelloni

Dodane przez: Kasja1986

zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod...

Pyszna zapiekanka z cannelloni...

Piersi z kury zapiekane w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Magster

PIERSI Z KURY ZAPIEKANE W SOSIE PIECZARKOWYM

Tak przygotowane mięso jest miękkie...

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Marija 1958

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Potrawa doskonała z kaszą gryczaną...

Krokiety z cannelloni

Dodane przez: rzelkazag

Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym

Tak przygotowane krokiety nie wymagają...

Kotlety z kasza i warzywami w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Klaudia0318

Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie...

Pyszne kotlety z dodatkiem zdrowej...

cygara z mięsa mielonego

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Cygara z mięsa mielonego w cieście francuskim

Fajny , niecodzienny pomysł na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE