REKLAMA

Gulasz wiedeński

wyświetlono: 2623 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 2

Kluczem do sukcesu jest cebula, która podczas długiego gotowania rozpada się i w ten sposób zagęszcza sos. Sos jest gęsty, aromatyczny, mięso mięciutkie i soczyste, gorąco polecam.

opublikowany: 04.01.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 800 g pręgi wołowej,
    1 kg cebuli,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżeczki kminku,
    2 łyżki słodkiej papryki,
    1 łyżka octu winnego,
    1 łyżeczka majeranku,
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka
Ocena:

(średnia 5 z 197 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Gulasz wiedeński 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gulasz wiedeński 2. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej słodką papryką, cały czas mieszając smażymy ją razem z cebulą około 2 minut. Należy uważać, żeby papryka się nie spaliła. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy mięso na rumiano na dużym ogniu. Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso.
  • Gulasz wiedeński 3. Do mięsa dodajemy kminek, koncentrat pomidorowy, majeranek, ocet i dusimy pod przykryciem około 2 - 2,5 h - aż do miękkości mięsa. W tym czasie doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Po upływie 2 godzin cebula powinna się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Wszystko zależy od tego ile wrzątku dolaliśmy. Gulasz podajemy z kaszą lub świeżym pieczywem, obowiązkowo z ogórkiem.
    Smacznego ;)

Porady

Wykorzystałam przepis Roberta Makłowicza.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pawel pawel

Sernik wiedeński

Przepis trochę przerobiłam po mojemu.Wychodzi z tego wielka blacha pysznego sernika,najlepiej smakuje zaraz po ostudzeniu.

kategoria: Ciasta Desery jajko Ciasto opublikowany: 05.04.2013 | wyświetlono: 24756 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: adzia adzia

Sernik wiedeński

Smaczny puszysty sernik, doskonały do kawy czy herbaty.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 28.11.2013 | wyświetlono: 8999 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE