Gulasz wiedeński

4.97 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kluczem do sukcesu jest cebula, która podczas długiego gotowania rozpada się i w ten sposób zagęszcza sos. Sos jest gęsty, aromatyczny, mięso mięciutkie i soczyste, gorąco polecam.

Składniki:

  • 800 g pręgi wołowej,
    1 kg cebuli,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżeczki kminku,
    2 łyżki słodkiej papryki,
    1 łyżka octu winnego,
    1 łyżeczka majeranku,
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wiedeński 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gulasz wiedeński 2. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej słodką papryką, cały czas mieszając smażymy ją razem z cebulą około 2 minut. Należy uważać, żeby papryka się nie spaliła. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy mięso na rumiano na dużym ogniu. Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso.
  • Gulasz wiedeński 3. Do mięsa dodajemy kminek, koncentrat pomidorowy, majeranek, ocet i dusimy pod przykryciem około 2 - 2,5 h - aż do miękkości mięsa. W tym czasie doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Po upływie 2 godzin cebula powinna się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Wszystko zależy od tego ile wrzątku dolaliśmy. Gulasz podajemy z kaszą lub świeżym pieczywem, obowiązkowo z ogórkiem.
    Smacznego ;)

Porady

Wykorzystałam przepis Roberta Makłowicza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Pręga wołowa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować