Kociołek rosyjski

4.54 (252 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące smaczne danie, które nadaje się na kolację na każdą uroczystość oraz do zamknięcia w słoik. Proporcję można zmniejszyć o połowę lub ilość składników dobrać do swoich potrzeb smakowych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg.Fileta z kurczaka+przyprawa do kurczaka
    1kg pieczarek
    3 kolorowe papryki
    3 duże cebule
    2 szklanki dowolnego suchego makaronu
    0,5 litra koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) lub przecieru pomidorowego z puszki np.pelati.
    0,5 szklanki keczupu
    sól i pieprz do smaku
    papryka ostra w proszku (do smaku)
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe.
Wystaw ocenę:

4.54 (252 ocen)

Kociołek rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filety 1. Filety kroimy na małą kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut..
  • kurczak 2. Następnie smażymy nasze kawałeczki kurczaka na rozgrzanym oleju do zrumienienia i wrzucamy do dużego garnka.
  • pieczarki 3. Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle lub oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka w garnku.
  • papryka 4. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i i kroimy w kosteczkę.
  • składniki 5. Wrzucamy do naszego garnka z resztą składników. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko gorącą wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  • makaron
6. W między czasie gotujemy makaron tak aby był lekko podgotowany ,ale nie ugotowany.
  • Kociołek rosyjski 7. Dodaj przecier-koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy papryką,solą i pieprzem do smaku. Dolej wody ,aby wytworzył się sos. Gotuj na wolnym ogniu. Na koniec dodaj makaron i wymieszaj.
    Kociołek rosyjski najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie składniki przejdą smakiem.

Porady

Makaron można ugotować osobno i polać przygotowanym kociołkiem. Takie leczo wybornie smakuje z plackami ziemniaczanymi. Można również zaciągnąć sos wodą z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować