Bigos świąteczny z kiszonej kapusty

3 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Święta już niebawem a mianowicie dokładnie za dwa tygodnie, dlatego już wczoraj postanowiłam ugotować bigos aby go przetestować czy wyjdzie pyszny. Zapewne każdy ma swój sprawdzony przepis na bigos i każdy gotuje go inaczej. Ja nie gotuję bigosu przez trzy dni bo to nie ma sensu jak ma być dobry to wystarczy jeden dzień go gotować. Zawsze mój dziadek mówił " Aby bigos wyszedł dobry wystarczy dobra sprawdzona kapusta oraz serce do gotowania " i ja zawsze trzymam się tego co mówił mój dziadziuś, mama również nie gotuje bigosu trzy dni. Co tu dużo pisać nie ma co podam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 słoiki litrowe kapusty kiszonej swojskiej,

    600 g piersi z gęsi ze skórą,

    800 g łopatki wieprzowej,

    1 litr przegotowanej zimnej wody,

    6 ziarenek ziela angielskiego,

    3 liście laurowe,

    1,5 łyżki cukru,

    1 czubata łyżka majeranku,

    2 koncentraty pomidorowe 30 % ( 160 g każdy ),

    260 g kiełbasy w pętkach chłopskiej lub zwyczajnej,

    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej.
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Bigos Przekąski

Bigos świąteczny z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Przygotować swojską kapustę mam swoją, dokładnie opłukać w zimnej wodzie wyszła mi tak kwaśna że innej opcji nie było. Następnie przygotować pierś z gęsi pokroić ją na mniejsze kawałki. Opłukaną i odsączoną na durszlaku kapustę przełożyć do większego garnka, wlać wodę dodać pokrojoną pierś z gęsi wraz ze skórą dodać ziela angielskie i liście laurowe. Gotować od zagotowania na wolnym ogniu około dwóch godzin aż mięso z piersi gęsi zacznie robić się miękkie.
  • bigos 2. Jak już kapusta z piersią z gęsi gotowała się wyznaczony czas wtedy dodać łopatkę pokrojoną w większą kostkę, doprawić do smaku cukrem ( ale tylko w przypadku gdy kapusta jest dość kwaśna jeśli mniej kwaśna to zmniejszyć ilość cukru ), mięso również można dać według swoich upodobań. Jak mięso z łopatki zaczyna mięknąć podczas gotowania się w kapuście wtedy wsypać majeranek dodać przyprawę uniwersalną i nadal gotować do całkowitej miękkości na małym ogniu.
  • bigos 3. Gdy w gotowanej kapuście mięso z łopatki zacznie się już ładnie rozpadać to oznacza że jest już mięciutkie wtedy dodać pokrojoną w krążki kiełbasę, jeszcze chwilę pogotować z dodaną kiełbasą ( kiełbasę można dodać kto jaka chce ). Do ugotowanej kapusty już z kiełbasą dodać koncentraty pomidorowe, zagotować i zdjąć z ognia.
  • bigos 4. Dziś tuż przed obiadem podgrzałam bigos na gorąco, podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno. Bigos wyszedł tak smaczny że w czasie gotowania zapach roznosił się po całym domu i nie mogliśmy mu się oprzeć musieliśmy spróbować.
  • bigos 5. Resztę mocno gorącego bigosu który został przełożyć w słoiki, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem aby zassały. Po ostygnięciu przechowywać bigos w lodówce. Jeśli chcemy aby dłużej bigos postał wystarczy go za pasteryzować przez dwadzieścia minut a wystudzony pozostawić w piwnicy lub ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować