2 pory część biała
1 litr bulionu ( ja do wody dodałam 2 łyżki masła i vegety)
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
120 g boczku wędzonego
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Zupa porowa z chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę (jeśli wodę to dodać vegetę i 2 łyżki masła) lub bulion zagotować. Pora umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Na patelnie włożyć łyżkę masła i smażyć pietruszkę, pora, marchewkę i ziemniaki. Smażyć tak około 4 minut, cały czas mieszając, następnie wrzucić do garnka. Gotować około 25-30 minut do miękkości warzyw. Zblendować. Boczek pokroić na patelni i smażyć do momentu aż będzie chrupiący. Podawać z zupą.
Komentarze